Василев: НС да позволи на АПИ да плати на строителните компании

Това ще стане с анекс към тях за реалната стойност на възлаганията и с ясен списък

Василев: НС да позволи на АПИ да плати на строителните компании

Снимка: БТА

1864 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Парламентът ще трябва да даде санкция, за да може да се изплатят сумите към "Автомагистрали - Черно море" и не само към тях, а и към други фирми от сектора. Това заяви финансовият министър Асен Василев след като проведе среща с представители на бранша.

Той отново обясни тази особена ситуация - от предишното управление на пътната инфраструктура са правени допълнителни възлагания на ремонтни дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки със сериозно превишаване на бюджета. Фирмите са разчитали, че ще им бъде платено от излишъците в края на годината.

Асен Василев смята да предложи точен списък на такива възлагания, който да бъде гласуван от парламента и с това да се позволи АПИ да подпише анекси за реалната стойност, за да може да бъдат направени разплащания. Като в този анекс, който се подписва, има ясен план за изплащане на сумите, което пък би позволило на банките да направят съответно факторинг на тези плащания.

"Това може да стане със санкцията на Народното събрание и ясен план за разплащанията. Списъкът ще бъде изготвен от МРРБ и АПИ", посочи Василев.

Участниците в срещата се обединиха около това да се потърси съдействие от народните представители, за да се позволи на АПИ да подпише анекс към всеки отделен договор за извършване на зимно почистване и поддръжка на пътната инфраструктура до края на април догодина, като междувременно се проведат обществени поръчки по правилата на Закона за обществени поръчки и да се изберат изпълнители на реалните суми. 

"Живот и здраве от май месец догодина да имаме реални обществени поръчки с реални суми, които не са в нарушение на закона", каза още министърът.

Той подчерта, че гласуването на актуализацията на бюджета за тази година е от голямо значение не само за строителните компании, но ще даде сигурност за функционирането на цялата държава - ще има средства за мерки за подкрепа на бизнеса, за медиците, за пенсиите и други.

Припомняме, че на протеста днес при работниците отиде министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която отново обясни, че компанията е сключила договор за строително-монтажни работи с "Автомагистрали" ЕАД за 65 млн. лв., въпреки че държавното дружество е разполагало само с 59 млн. лв.

Общо такива договори са сключени на стойност 368 млн. лв.

Още в началото на август месец Виолета Комитова обяви, че сезира Специализираната прокуратура за отпуснатите милиард и половина за ремонти на пътища. Две седмици преди това министрите Василев и Комитова обявиха, че предоставят сигнал от 69 папки с документи и справки, които касаят действията на агенция "Пътна инфраструктура" по харчене на средства от държавния бюджет.

Подкрепи Economic.bg