Астрономи откриха вода на далечна екзопланета

Тя се намира на 50 светлинни години разстояние от Земята

Астрономи откриха вода на далечна екзопланета
3797 ~ 1 мин. четене

Астрономи откриха наличие на вода на отдалечена екзопланета, която се намира на 50 светлинни години от Земята. На планетата, наречена от учените 51 Pegasi B, обаче няма живот, тъй като тя е прекалено гореща, защото е по-близо до звездата си отколкото е Меркурий до Слънцето. Тя я обикаля за 4 дни, като средната температура там е 1000 градуса по Целзий, пише сп. New Scientist.

Екзопланетата има доста малко вода в атмосферата си - 1 на 10 000, но благодарение на телескопа "Много голям телескоп" в Чили и специален нов метод, учените са установили, че в атмосферата й има следи от вода. Тя дори е повече отколкото е наличието на въглероден диоксид и метан.

Данни за 51 Pegasi B съществуват още от октомври 1995 г. Размерите й са на половина на Юпитер и в продължение на години тя е използвана от учените за тестване на нови методи. 

До скоро астрономите разчитаха на това да засекат екзопланета, която преминава пред своята звезда, когато е наблюдавана от Земята. Подобно нещо обаче е голяма рядкост и това затруднява изучаването на екзопланетите. 

Новата система и телескопът "Невероятно големия телескоп", ще им позволи да анализират много по-близка екзопланета, намираща се на 4,2 светлинни години от Земята, която има много сходства с нея. 

Подкрепи Economic.bg