Аудио запис разкри опит за „намиране на гласове“ от Тръмп

Представителите на Демократическата партия определят това като опит за измама от страна на действащия президент

Аудио запис разкри опит за „намиране на гласове“ от Тръмп

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп в извънредно телефонно обаждане този уикенд е притискал държавния секретар на Републиканската партия в Джорджия да отмени победата на избрания президент Джо Байдън в щата, като намери отнякъде допълнителни гласове за преместване на преброяването в негова полза. Това се чува в аудио запис, предоставен на NBC news. Медиите в САЩ са категорични, че гласът е на действащия президент.

В него се чува също, че щатският секретар Брад Рафенспергер се противопоставя на натиска от страна на Тръмп да промени резултатите от изборите в Джорджия, дори когато президентът отправя прикрити заплахи за потенциално наказателно преследване срещу него, ако му бъде отказано. Телефонният разговор се е провел в събота.

Тръмп, който отказва да признае изборните резултати, заявява по време на разговора, че иска от  Рафенспергер  „да намери 11 780 гласа“, за да промени резултата в Грузия.

Той казва на щатския секретар, колега републиканец, че преброяването на гласовете в Джорджия е изключило стотици хиляди гласове и му предлага да обяви, че е преизчислил числата, за да покаже победа за Тръмп.

„Е, г-н президент, предизвикателството, което имате, е, че данните, които имате, са погрешни“, отговори Рафенсбергер, според записа.

Той и главният съветник на секретаря, адвокат Райън Германия, също отхвърлят твърденията на Тръмп, че бюлетините са били раздробени или че компанията Dominion е премахнала части от машините за гласуване в Джорджия, които, според президента, биха показали повече републикански гласове.

Съдържанието на телефонното обаждане беше огласено за първи път от The Washington Post.

Тръмп написа туит, в който казва, че Рафенспергер не може да отговори на въпросите му за предполагаема измама на гласоподавателите и казва, че „няма представа“. Рафенспергер отговори също в Twitter, като написа: „Това, което казвате, не е вярно. Истината ще излезе наяве.“

Боб Бауер, старши съветник на новоизбрания президент Джо Байдън, разкритикува Тръмп в изявление в неделя.

„Сега имаме неопровержимо доказателство за президент, който притиска и заплашва служител на собствената си партия, за да го накара да отмени законното, заверено преброяване на гласовете в даден щат и да изфабрикува друго вместо него“, каза Бауер. „Той отразява цялата позорна история с нападението на Доналд Тръмп срещу американската демокрация.“

Демократичният сенатор Дик Дърбин заяви в изявление, че телефонното обаждане е основание за наказателно разследване срещу Тръмп.

„Записаният разговор на президента с щатския секретар на Джорджия Рафенспергер е нещо повече от жалка, разтърсваща, заблуда. Позорното му усилие да сплаши изборния служител умишлено да промени и представи невярно законно потвърдените числа за гласовете в неговия щат е в основата на нашата демокрация и заслужава нищо по-малко от наказателно разследване “, се казва в изявлението.

Председателят на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф осъди действията на Тръмп като „отвратителни злоупотреби с власт“, ​​които могат да бъдат.

„Ако е потенциално престъпно, тогава е потенциално причина за импийчмънт. И дори при липса на престъпление, това е потенциална причина за импийчмънт“, каза Шиф пред репортери в неделя.

Джъстин Левит, експерт по изборно право и професор в Юридическото училище „Лойола“ в Лос Анджелис, който преди е бил служител на Министерството на правосъдието, заяви, че смята поведението на Тръмп за нарушение на няколко закона.

„Доста ужасяващо е, че единственият въпрос е дали президентът е достатъчно откъснат от реалността, за да прецени, че не е извършил престъпление“, каза Левит.

Белият дом не отговори веднага на искането за коментар.

„Знаете какво са направили и не съобщавате за това“, каза Тръмп по време на разговора. „Той е престъпник, това е престъпление. И не можете да позволите това да се случи. Това е голям риск за вас и за Райън, вашият адвокат. Това е голям риск.“

Телефонното обаждане идва само няколко дни преди два ключови балотажа за Сената в Джорджия, където победите на демократическите кандидати и в двете гласувания биха обърнали контрола над горната камара и по-малко от месец преди встъпването в длъжност на Байдън. Тръмп организира днес митинг в щата в подкрепа на републиканските кандидати.

Джорджия е един от няколкото щата, в които кампанията на Тръмп или привържениците на президента се бориха неуспешно за промяна или обезсилване на броя на гласовете след загубата на Тръмп от Байдън на изборите през ноември.

Нито едно от съдебните дела, преразглеждания или разследвания, в който и да е щат не е открило широко разпространена измама при преброяване на гласовете, които биха били необходими, за да се обърнат изборите в полза на Тръмп.

Броят на гласовете в Джорджия и други щати от изборите през ноември вече е удостоверен, а Избирателният колеж потвърди победата на Джо Байдън.

Коментари: 0