Авиационният пазар в Китай за пръв път в света ще надвиши $ 1 трлн.

В страната се отчита ръст на пътуванията

Авиационният пазар в Китай за пръв път в света ще надвиши $ 1 трлн.

Американската Boeing Co. вдигна прогнозата си за търсенето на самолети в Китай през следващите 20 години. Това се дължи на факта, че растежът на средната класа на населението в страната увеличава търсенето на пътувания - както за отдих, така и за бизнес цели. Air China е първият пазар в света, чийто обем надвишава $ 1 трилион, според изявление Boeing, разпространено в Пекин.

Компанията очаква, че търсенето на граждански самолети в страната през 2035 г. ще бъде над 6810 самолета на стойност $ 1,025 трлн. През изминалата година оценките бяха за 6330 самолета за $ 950 милиарда.

"Китай се движи към икономически модел, който до голямата степен се основава на потреблението и авиацията ще играе ключова роля в икономическото развитие на страната", - каза вицепрезидентът по маркетинг на Boeing Commercial Airplanes Ренди Тинсет.

Според него, формирането и развитието на пътуванията и транспортът ще са ключови области в сектора на услугите през следващите 20 години, а обемът на пътническия трафик в Китай се очаква да нарасне средно с 6.4%.

До 2035 г. страната ще се нуждае от 5110 нови самолета на стойност $535 милиарда, което представлява около 75% от световното предлагане, според съобщение за пресата.

Общо в Китай през 2035 г. ще има 7720 самолета по оценката на американската компания. В световен мащаб, доставките на летателните апарати през следващите 20 години ще възлизат на 39 620 на обща стойност $5900 милиарда, според очаквания на компанията.

Коментари: 0