Авиокомпаниите ще загубят до $113 млрд. заради коронавируса

IATA прогнозира между 11% и 19% спад на приходите от пътнически полети в световен мащаб

Авиокомпаниите ще загубят до $113 млрд. заради коронавируса

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Приходите на авиокомпаниите от пътнически транспорт ще потънат между 63 и 113 млрд. долара през 2020 г., според прогнози на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Анализаторите споделят, че изчисленията са силно зависими от коронавируса и колкото по-бързо се справим със здравната криза, толкова по-малки ще са загубите за бизнеса, пише CNBC.

Последният път, когато индустрията беше изправена пред подобно свиване на приходите, беше през 2009 г. по време на световната финансова криза. Този спад ще доведе до 11% - 19% от загубата на приходите от пътнически полети в световен мащаб, информира главният икономист на IATA Брайън Пиърс на брифинг в Сингапур. 

При сценарии, в който COVID-19 вече е достигнал най-високата си точка на разпространение и започне да изчезва със същия етап, с които се появи, авиокомпаниите ще загубят 63 млрд. долара от възможните си приходи, съобщиха от IATA. Прогнозата за 113 млрд. долара е в случай, че здравната криза продължи да расте. 

На 20 февруари IATA публикува прогнозите си, че коронавирусът ще струва на операторите 29.3 млрд. долара от приходите им през 2020 г., ако огнището на заболяването остане главно в Китай.

Коментари: 0