11 знаменитости, станали активни „бизнес ангели“

Те влагат парите си в технологични стартъпи в Силициевата долина

11 знаменитости, станали активни „бизнес ангели“

Снимка: Twitter профил Аштън Къчър

2222 ~ 3 мин. четене

От технологични стартъпи могат да се направят големи пари - и това създаде изцяло нов вид инвеститори в Силициевата долина - т.нар. "бизнес ангели" или още „Холивудските ангели“. Музиканти, актьори и спортисти се надпреварват да инвестират в стартъпи.

Аштън Къчър е добре известен като един от ранните инвеститори в стартъпи като Spotify и Uber. Рапърът Джей Зи може да благодари на своите инвестиции в технологии за натрупаните си милиарди.

Серина Уилямс и Кейти Пери се обединиха, за да инвестират в Impossible Foods, компанията за месо на растителна основа, която е оценена на милиарди долари.

Тези 11 знаменитости забогатяват, благодарение на своите инвестиции в технологични стартъпи. Те са класирани от сайта CelebrityNetWorth според броя кръгове на финансиране, в които всеки от тях е участвал.

11. Джей Зи

Име на Фонда: Marcy Venture Partners

Забележителни инвестиции: Uber, Impossible foods

През 2011 г. Джей Зи инвестира в Uber в кръг от серия B. Това е много преди той да основе своя фонд Marcy Venture Partners. През 2019 г. той участва в кръга за набиране на средства за 300 милиона долара на Impossible Foods.

10. Боно

Наименование на фонда: Elevation Partners

Забележителни инвестиции: Facebook, Seamless Toy Company

Боно основава частната инвестиционна компания Elevation Partners през 2004 г. Той прави по-голямата част от технологичните си инвестиции чрез фирмата. Една ранна инвестиция във Facebook подхранва постоянните слухове, че Боно е милиардер. Той също инвестира лично във Vamo - платформата за откриване на събития, която беше придобита от Airbnb.

9. Снуп Дог

Наименование на фонда: Casa Verde Capital

Забележителни инвестиции: Reddit, Metrc

Snoop Dogg е участвал в 27 кръга на финансиране, повечето от които са били в сфери като производството на канабис, включително Metrc. Той също е инвестирал в Reddit и Robinhood.

8. Уил Смит
 
Наименование на фонда: Dreamers VC

Брой лични инвестиции: 14

Забележителни инвестиции; The Boring Company, Nurx

Уил Смит си партнира с японската футболна звезда Кейсуке Хонда, за да лансира Dreamers VC. Те инвестират във фирми, включително стартъпа за здравни технологии Genome Medical и фирмата за виртуална реалност Sandbox. Те също са инвестирали в стартирането на Илон Мъск за тунели за подземен транспорт The Boring Company.

7. Райън Хауърд

Наименование на фонда: SeventySix Capital

Забележителни инвестиции: ShotTracker, NRG Esports

Райън Хауърд от бейзболната лига започва кариерата си в рисковия капитал през 2017 г., година преди да се оттегли от професионалния бейзбол. Той се присъединява към SeventySix Capital като партньор и се фокусира върху инвестирането в компании на пресечната точка между спорта и технологиите. Той също така председателства Athlete Venture Group във фонда, който помага на спортистите да се научат да инвестират и да работят със стартъпи за спортни технологии и предприемачи.

6. Джаред Лето

Забележителни инвестиции: Reddit, Zenefits, HouseParty

Стартиращите инвестиции на Джаред Лето са направени със собствени пари, а не чрез фонд. Опитът му е доста добър. Reddit е солидна компания, а HouseParty беше придобита от Facebook.

5. Серина Уилямс
 
Име на фонда: Serena Ventures

Забележителни инвестиции: MasterClass, Impossible Foods

Инвестиционният фокус на Серина Уилямс е върху компании, които помагат на жените и малцинствата предприемачи. Шестдесет процента от инвестициите на Уилямс са в компании, които са ръководени от цветнокожи, включително дами.

4. Кармело Антъни

Наименование на фонда: Melo7 Tech Partners

Забележителни инвестиции: Mophie, Myro

Кармело Антъни основава венчър фонда Melo7 Tech Partners. Той се фокусира върху компании в сферата на дигиталните медии и електронните спортове.

3. Джо Монтана

Наименование на фонда: Liquid 2 Ventures

Забележителна инвестиция: Lambda School

Напоследък легендарният защитник на San Francisco 49ers Джо Монтана се включи в индустрията с канабиса.

2. Nas

Наименование на фонда: Queensbridge Venture Partners

Забележителни инвестиции: Philz Coffee, Casper mattresses, Ring

Nas инвестира в технологични стартъпи от 2007 г. и е вложил повече от милиард долара в редица различни компании. Той също има голям успех, две от компаниите, в които той инвестира - Ring и PillPack, бяха придобити от Amazon.

1. Аштън Къчър

Наименование на фонда: A-Grade Investments, Sound Ventures

Забележителни инвестиции: Airbnb, Uber, Casper mattresses

През последното десетилетие Аштън Къчър е налял повече от 3 милиарда долара в различни стартъпи, както като основател, така и като "бизнес ангел". Той е ранен инвеститор в Uber, Airbnb, Skype и Spotify. A-Grade Investments се превърна във фонд за 250 милиона долара.

Коментари: 0