Баба измина 37 км, за да подаде данъчна декларация

В НАП посрещнаха първите си клиенти с питка с мед и баница с късмети

Баба измина 37 км, за да подаде данъчна декларация
Затрупаните със сняг пътища и студа не попречиха на 79-годишна жена от Кубрат да пътува до Разград, за да подаде декларацията си за доходите точно в 9,10 ч. в първия работен ден на 2016 г. Жената е декларирала доходи от наем, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Разстоянието между двата града е 37 километра. 

Две дами са и първите клиенти на НАП Пловдив, подали своите декларации. Първата е декларирала доходи от наем, а втората – от свободна професия.

23 минути след полунощ на 1 януари е подадена първата данъчна декларация през 2016 г. по интернет, съобщиха от Националната агенция по приходите. Втората е постъпила в НАП час и половина по-късно от Бургас. Тя е с искане за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне. 

Общо подадените по интернет декларации за облагане на доходите през първите три дни от началото на годината са 50, като 26 от тях са подадени с ПИК – персоналния идентификационен код на НАП.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година, съобщават още от НАП.

По различни начини отбелязаха началото на данъчната кампания в офисите на НАП в цялата страна. С блага питка и мед почерпиха първите си клиенти в Кърджали, а с баница с късмети – в Търговище. В същото време рисунки на децата на служителите на НАП от Шумен посрещат посетителите на офиса в града.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.
Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
Коментари: 0