Бабиш: Не съм изпращал документи за ЧЕЗ до Борисов

Днес от правителството изпратиха съобщение, че информацията за източниците на финансиране на сделката по продажбата на ЧЕЗ е получена от Чехия

Бабиш: Не съм изпращал документи за ЧЕЗ до Борисов
3797 ~ 2 мин. четене

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш категорично заяви, че не е изпращал документите за сделката с ЧЕЗ до колегата си Бойко Борисов, а само как се е случила тя. Това е заявил той пред журналисти в сряда, цитиран от lidovky.cz, собственост на Бабиш.

„Премиерът ме информира, че има проблем с компанията и с финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия”, казва Бабиш. Той обясни също, че от самото начало продажбата е протекла през Министерството на финансите и не е одобряваната от държавата. "Но от Надзорния съвет на ЧЕЗ ни увериха, че всичко е прозрачно - и купувачът, и средствата”, казва чешкият премиер. Той добавя, че такива уверения са дошли няколко пъти и от Съвета на директорите на ЧЕЗ.

Вчера Бойко Борисов даде извънреден брифинг в Народното събрание, на който обяви, че е получил от Бабиш поверителни документи, които показват, че сделката включва руско-грузински компании, базирани в данъчни убежища, както и руски и български банки.

Говорителят на CEZ Ладислав Крис заяви във вторник, че „фактът, че „Инерком” е готова да финансира сделката, се потвърждава от това, че е предоставила неотменима банкова гаранция за изплащане на покупната цена. "Тази банкова гаранция е издадена от Уникредит Булбанк, която е част от реномирана международна банка", каза Крис.

Днес от пресслужбата на българското правителство също изпратиха официално съобщение, че информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на CEZ в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш. Това се случва, след като документите бяха поискани от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата.

Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

"Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването ѝ", пише още в изявлението на МС.

В петък CEZ Group подписа договор за продажбата на българските активи с „Инерком”, малък производител на слънчева енергия, пише изданието. 

Коментари: 0