Байдън отново разреши издаването на зелени карти

Имиграционната програма беше забранена от предишния американски президент

Байдън отново разреши издаването на зелени карти

Снимка: Pixabay

Президентът Джо Байдън вдигна забраната за издаване на зелени карти, въведена от експрезидента Доналд Тръмп по време на пандемията. Според адвокатите тази заповед блокира повечето легални имигранти в САЩ. Бившият президент Доналд Тръмп миналата пролет спря издаването на зелени карти "в името на защитата на пазар на труда" заради Covid - причина.

Първончално ограничението трябваше да действа до края на 2020 г., но Тръмп го удължи до края на март.

Бившият президент считаше имигрантите за „риск за американския пазар на труда“ и блокира влизането им в Съединените щати при издаването на Прокламация 10014 и Прокламация 10052.

Байдън заяви в своята прокламация в сряда, че затварянето на вратата за законните имигранти „не води до напредък в интересите на Съединените щати“. Остава обаче забраната за някои чуждестранни работници да влизат в САЩ.

„Напротив, това вреди на Съединените щати, включително като пречи на някои членове на семейството на граждани на Съединените щати и законни постоянни жители да се присъединят към семействата си тук. Освен това вреди на индустриите, които използват таланти от цял ​​свят“, заяви Байдън.

Миналата година федерален съдия издаде решение, което почти отмени Прокламация 10052, като позволи на временни чуждестранни работници да влязат в САЩ, ако техните работодатели са членове на Търговската камара или няколко други големи организации, които представляват голяма част от американската икономика.

Но Прокламация 10014 продължи да блокира хиляди имигранти.

Имиграционните адвокати заявиха, че са изненадани, че Байдън не е вдигнал незабавно забраната, както направи с ограниченията за пътуване, наложени от Тръмп на хора от предимно мюсюлманските страни. В резултат на това някои имигранти, блокирани от забраната за пътуване, установиха, че все още не могат да дойдат в САЩ.

Междувременно Байдън предложи законодателство, което да ограничи президентските правомощия да издава бъдещи забрани срещу имигрантите.

Коментари: 0