Вашингтон няма скоро да признаe новата власт в Афганистан

Държавният департамент търси съдействието на Катар, за да бъде отворено летището в Кабул

Вашингтон няма скоро да признаe новата власт в Афганистан

Снимка: БТА

248 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Превзетият от талибаните Афганистан

Съединените щати няма да признаят представители на радикалните талибани като официална власт в Афганистан. Това време все още е много далеч, заяви в Белия дом американският президент Джо Байдън.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е срещнал с емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани в Доха за кризисни преговори относно ситуацията в Афганистан, след като талибаните заявиха, че вече имат пълен контрол над страната. В понеделник те дори обявиха, че са готови да представят правителството си.

В Катар е разположена огромна американска авиобаза. Страната е приела над 55 хиляди души, евакуирани от Афганистан – почти половината от общия брой граждани, които САЩ изведоха от Кабул.

Според кратко съобщение на Държавния департамент Блинкен е потърсил подкрепа от шейха, за да може със съвместни усилия да бъде отворено летището в Кабул, което би било от съществено значение за доставката на хуманитарна помощ и за евакуация на още граждани от страната.

Катар покани талибаните да открият политически офис в Доха през 2013 г., като впоследствие бе домакин на преговори между Вашингтон и талибаните, които приключиха през 2020 г. със споразумение за изтеглянето на войските на САЩ.

Подкрепи Economic.bg