16 българи ще станат посланици на НАТО

Имената им ще бъдат обявени на 23-ти март

16 българи ще станат посланици на НАТО

Снимка: atlantic-club.org

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

За втора поредна година млади хора с лидерски качества и интерес към дипломацията, международната политика и сигурност ще се състезават в престижната инициатива „Младежки посланици на НАТО“.

Атлантическият клуб в България и Младежко евро-атлантическо дружество са организаторите на проекта, целящ да ангажира младежки лидери, които да допринесат за дейността и имиджа на НАТО.

В рамките на едногодишен мандат посланиците ще се срещнат с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор, ще участват в обучения и дискусии из страната и в Брюксел. Избраните ученици и студенти ще се докоснат до дейността на международната организация с посещение на Щаб квартирата на НАТО в Белгия.

Одобрените младежи ще увеличат знанията си в областта на международната политика, многостранната дипломация и членството на България в НАТО. Организаторите споделят от опита си с първите посланици, че комуникационните им умения, ораторските качества, способността да работят в екип, организациионните умения им се подобряват видимо.

Засега програмата за Младежките посланици се организира само в България, а нейните посланици общуват с чуждестранни Младежки Атлантически клубове и обменят добри практики.

Кандидатстване

Инициативата „Младежки посланици на НАТО“ е отворена за младежи на възраст 18-26 години, които свободно комуникират на английски език. От тях се изисква да изпратят CV и мотивационно писмо (до една страница) на български език на youthambassadors@atlantic-club.org до 11 март.

Програма

18 февруари - 11 март:  Кандидатстване

13 - 22 март:  Провеждане на онлайн интервю

23 март:  Обявяване на имената на 16 Младежки посланици на НАТО

27 март:  Обучение в София – институции на НАТО и дипломатически протокол

22 - 23 април:  Посещение в Щаб квартирата на НАТО в Брюксел

27 април – 10 юни:  Участие в дискусии из страната: София, Варна, Карлово, Смолян, Горна Оряховица, Пазарджик, Кърджали, Плевен

Коментари: 0