Българите с Оскар: Цената на успеха е много труд

След отличието на българската V-Ray технология предстои възход на \"Хаос груп\" на Владимир Койлазов и Петър Митев

Българите с Оскар: Цената на успеха е много труд
1656 ~ 2 мин. четене

Цената на успеха е много труд, твърдят Владимир Койлазов и Петър Митев, съоснователи на компанията за разработка на софтуер за 3D визуализация "Хаос груп". Пред журналисти днес те показаха "Оскар"-а, който Американската филмова академия преди дни връчи на Владимир Койлазов. Той обаче обясни, че това отличие е за целия екип на компанията, тъй като то идва благодарение и на усилията на всеки един в "Хаос груп".

Тази награда е най-голямото признание, което може да получим, и оттук насетне, пътят може да е само надолу, шегуват се двамата. На това високотехнологично стъпало обаче те се оказват след 15 години целенасочени усилия. Днес те са стандарт на световния пазар на софтуер за фотореалистична графика и вече са добре познати, но в началото, когато започват разработването на V-Ray, сред всички тогавашни конкуренти те като че ли били с най-малък шанс.

Ще припомним, че отличието бе присъдено на Владимир Койлазов за оригиналната идея, дизайн и реализация, както и за приноса на V-Ray технологията (софтуер за обработка на компютърни изображения) за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното. "Хаос груп" от години е сред световните лидери в технологиите за графичен дизайн и софтуер за симулация, а в момента инвестира и в облачно базирани технологии и виртуална реалност. От великолепния "Аватар" до битките в "Игра на тронове", през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече филмови заглавия е изцяло компютърно генерирана – и в преобладаващата част от тях принос има софтуерът за рендъринг V-Ray ( рендринг е процесът на генериране на цифрово изображение и визуализация от модел в компютърната графика), който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят. Технологията има широко приложение в продуктовия дизайн, автоиндустрията, архитектурните проекти, компютърните игри и навсякъде, където има 3D визуализации.

V-Ray се отличава с изключителна скорост на рендъринг, високо ниво на прецизност, богат списък с функ;ионалности, той е лесен за използване, може да се разчита и на отлична поддръжка от страна на „Хаос груп”. Софтуерните специалисти в компанията бързо решават за всеки клиент всеки възникнал проблем. Ето защо дори компании като „Порше” използват V-Ray, за да покажат своя автомобил на бъдещето.

"Хаос груп" е създадена през 1997 г. Днес тя има офиси в България, САЩ, Япония и Южна Корея. Компанията има над 230 служители и над 250 дистрибутори по цял свят. След този "Оскар" възходът на "Хаос груп" вероятно тепърва предстои.

Повече – четете през март в списание "Икономика".

Подкрепи Economic.bg