България 6-та в света по брой коли на метан

Най-достъпното автомобилно гориво става все по-популярно по света и у нас

България 6-та в света по брой коли на метан
7560 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

В България близо 65 хил. автомобила се движат на метан (компресиран природен газ). По този показател страната ни се нарежда на шесто място в Европа.

С увеличаване броя на автомобилите на природен газ логично нараснаха и метанстанциите у нас. Местата за зареждане в страната вече са над 100.


В последните години в обращение на пазара вече са и домашни станции, от които собствениците на автомобили с метанови уредби могат да зареждат автомобилите от собствените си гаражи. Това допълнително популяризира идеята за използването на природния газ в транспорта.

В света повече от 22 млн. автомобила се движат на метан. В Китай те са 3,5 млн., в Аржентина 2,7 млн., в Бразилия 1,8 млн.  Дори в САЩ и Русия, които традиционно са насочени към бензина и дизела, има много коли на метан. 10% от автомобилите на метан са в Европа. 


Развитието на тази нова икономическа и екологично ефективна алтернатива при автомобилите е най-силно там, където са налице политики за насърчаване. В Швеция усилията на правителството са насочени към това 50% от автомобилите до 2030 г. да се движат на метан.

Автомобилите на метан съчетават екологичните предимства с ниските разходи при шофиране.Този тип коли са все по-предпочитани както за градски, така и за извънградски пътувания.

Факт е, че за няколко години голяма част от световните автомобилни гиганти се „снабдиха” с огромен брой фабрични коли, работещи с природен газ. Техните покупни цени не са много по-високи от бензиновите и дизеловите модификации. А пък и преоборудването на бензинов автомобил за работа с метан технологично е като това при пропан-бутана.


Най-съществена е разликата в цената на горивото. Литър метан в момента струва 1,50 лв. (при 2,31 лв. за литър бензин). Простите сметки показват, че за 100 км пробег с кола на автометан ще платим само 7,80 лв. (при разход 5/100), а емисиите на въглероден двуокис ще бъдат около 137 гр за километър.

Като сравним разхода на гориво на автомобила, ясно се отличават предимствата, а оттам и причините повечето таксиметрови фирми у нас да ползват коли на природен газ. С такъв автомобил пътуването от София до Варна за лятната почивка ще ни струва около 32 лв. 

Подкрепи Economic.bg