България е 5-та по икономически растеж в ЕС за тримесечието

Бележим ръст от 0.9%, спрямо 0.4% през предходното тримесечие

България е 5-та по икономически растеж в ЕС за тримесечието
4199 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

През първото тримесечие на годината България е на пето място по икономически растеж в Еврозоната като бележи ръст от 0.9 на сто, спрямо 0.4 на сто през предходното тримесечие. Със същият резултат е и икономиката на Испания, сочат данните на Европейската статистическа служба Евростат.

Най-бързо нарастващата икономика за първото тримесечие е тази на Чехия (с 3.1%), следвана от Кипър и Румъния (с по 1.6%).Намаления на БВП отчитат Литва (-0.6%), Естония (-0.3%), Гърция (-0.2%) и Финландия (-0.1%).

Последният доклад на Евростат отчете, че икономиката в еврозонара е ускорила възсрановяването си през първите три месеца на годината. Данните отчетоха 5-годишен връх на покачването на брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на проблемите в САЩ и рецесията в Япония.

На годишна база икономиката на блока се разшири с 1% през отчетения период в сравнение с ръста от 0,9%, наблюдаван през четвъртото тримесечие на 2014 г. Окончателните данни съвпаднаха с междинната оценка, така и с прогнозите на експертите.


В своята последна пролетна икономическа прогноза Европейската комисия ревизира нагоре очакванията си за растеж на блока като допълни, че прогнозира икономиката да нарасне с 1,5% през 2015 г., с 0,2 процентни пункта над предходната оценка. За България ЕК очаква ръст на икономиката от 1%. През есента на 2014 г. Брюксел прогнозираше, че българската икономика ще се разшири с 0,6 на сто през тази година.

Също така Министерството на финансите (МФ) също ревизира и вдигна очакванията си за икономическия растеж на България с 1,4% при първоначално определени 0,8%.

Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) се разшири с 1,7%, което е най-бързият растеж от две години насам.Подкрепи Economic.bg