България е на 11-о място сред най-добрите страни за живот и работа на чужденци

Страната ни е обаче е на първо място в индекса по ниски разходи за живот

България е на 11-о място сред най-добрите страни за живот и работа на чужденци

Снимка: Economic.bg/Архив

За шеста година InterNations, най-голямата световна емигрантска общност с 3,6 милиона членове, публикува своето проучване Expat Insider. С повече от 20 000 респонденти, това е едно от най-обширните проучвания за живота и работата в чужбина, споделящо поглед върху живота на експатите в 64 дестинации.

Проучването предлага задълбочена информация за удовлетвореността на емигрантите от качеството на живот, възможностите за настаняване, професионалния живот, личните финанси, разходите за живот и семейния живот в съответната държава на пребиваване.

България за малко пропуска Топ 10, но се нарежда на първо място в света по индекс на разходите за живот.

Страната ни заема 11-о място от 64 дестинации в проучването Expat Insider 2019, като се издига с десет позиции спрямо миналата година (21-во). Експатите са особено доволни от личните си финанси (3-то място) и дори класират България на първо място в света по цена на живот. Страната обаче се представя на средно ниво за качество на живота (31-во място) и леснота на настаняване (25-то място).

Междувременно Тайван, Виетнам и Португалия са най-добрите дестинации за чуждестранни работещи: всички те привличат емигранти с лекотата си на настаняване и добри лични финанси. Докато експатите в Тайван и Португалия също са изключително доволни от качеството на живот, тези във Виетнам оценяват страхотния си кариерен живот.

Тайван, Виетнам и Португалия са последвани от Мексико, Испания, Сингапур, Бахрейн, Еквадор, Малайзия и Чехия в Топ 10.

В другия край на класацията, Кувейт (64-о място от 64), Италия и Нигерия са най-лошите дестинации за експати през 2019 г. Докато Кувейт е страната, в която емигрантите най-трудно се установяват, Италия предлага най-лошия трудов живот, а Нигерия - най-лошото качество на живот в света, сочи изследването.

Заедно с Кувейт, Италия и Нигерия, Бразилия, Турция, Индия, Обединеното кралство, Гърция, Русия и Южна Корея са най-лошите дестинации.

Коментари: 0