България е втора по ръст на заплатите в ЕС

Минималната заплата в страната ни е най-ниската сред 28-те страни членки

България е втора по ръст на заплатите в ЕС
4220 ~ 1 мин. четене

Ръстът на заплатите в България е вторият най-голям в Европейския съюз, показват данните на Евростат за четвъртото тримесечие. През четвъртото тримесечие на 2017 г. средният разход за труд на работодателите у нас е скочил с 12.2%, и единствено в Румъния брутното възнаграждение расте по-бързо - с 14.3%.

Най-близо до нас са  Унгария (+8.6%) и балтийските държави Литва, Естония и Латвия. Техните икономики номинално са по-малки от българската, но в реално изражение трите държави произвеждат повече от България, като се сравнят по брой на населението.

Спадове при възнаграждението през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано са регистрирани единствено в Италия (-0.2%) и Финландия (-0.7).

 

Като цяло годишната ставка за труд в Еврозоната се е повишила с 1.5% през четвъртото тримесечие на изминалата година, докато средното ниво за ЕС е нараснало с 2.3%.

Въпреки отчетеният ръст за България данните от Eurostat за януари тази година показаха, че минималната заплата в страната ни остава най-ниската в ЕС – 261 евро. На предпоследното място е Литва с 400 евро минимална заплата.

Подкрепи Economic.bg