България губи $19 млрд. годишно заради корупция

Това е 1/5 от брутния вътрешен продукт на страната

България губи $19 млрд. годишно заради корупция
5016 ~ 2 мин. четене

България отчита до 19 млн. долара загуби на година заради корупция. Това надвишава 1/5 от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това показват данните от проучване "Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията" на изследователския институт RAND Europe, направено по поръчка на Европейския парламент.

Щетите за целия ЕС се оценяват на 990 млрд. долара на година, което е между 4,9% и 6,3% от БВП на съюза.

В проучването са използвани три показателя за нивото на подкупност във всяка от 28-те страни-членки. България заема втора позиция и по трите показателя, като нивата ни са далеч над средните за ЕС. Страните са определени в четири групи, като в тази на най-корумпираните държави влизат Румъния, Гърция, Италия, Хърватия, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

По показателя ICRG, който измерва корупцията в рамките на политическата система, първенец е Латвия, след това България и на трето място е Литва. По критерия CPI, измерващ възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, челното място заема Румъния, след нея е България, а трета е Гърция. Според последния индекс COC, оценяващ управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново е Румъния, България отново е втора, а след нас е Хърватия.

Първенците в групата с най-ниска корупция са Великобритания, Германия, Австрия, Люксембург и Ирландия. 

Според доклада в областта на обществените поръчки корупцията носи загуби за ЕС на стойност 5 млрд. евро на година. За страната ни сумата е 13,8 млн. евро. Проучването предлага, за да се намалят загубите, да се въведе система за електронни поръчки. За съюза спестените средства ще са около 1 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg