България оглави класация за непочтеност в лобирането

Това стана ясно от първия доклад на ЕС за цялостното изследване върху почтенността на лобистката дейност

България оглави класация за непочтеност в лобирането
188 ~ 2 мин. четене

България се оглави класацията по непочтеност и непрозрачност в лобирането. Това става ясно от първия европейски доклад за цялостно изследване върху лобирането и степента на защита на политическият процес от неправомерни влияния.

Изследването е проведено от представителствата на Transparency International в 19 европейски държави и 3 институции на Европейския съюз, а данните са представени от Асоциация "Прозрачност без граници".

Проучването измерва почтенността на лобистката дейност, прозрачността и равнопоставеността на достъпа на европейските политически системи.

България е с резултат от едва 25% от възможни 100. Това е резултат под средните за изследването 31% за региона и може да бъде разчетен като лошо представяне, сочат данните от доклада. Особено тревожен е фактът, че страната получава много ниска оценка по показателя прозрачност на лобистката дейност - едва 13%. Средната стойност за региона по този показател е 26%. Резултатът се дължи на липсата на уредба на лобистката дейност в българското законодателство, става ясно от анализ на дннтие. Така лобирането в България остава до голяма степен нерегулирано. В същото време съществена част от влиянието, оказвано от различни групови интереси, протича при закрити врати и остава извън обсега на публичния контрол.

Държавите от еврозоната, които се намират в най-тежко финансово състояние - Италия, Португалия и Испания, са сред петте най-слабо представили се страни, в които лобистките практики и тесни връзки между публичния и финансовия сектор се смятат за особено рискови. 

От доклада е видно, че Европа спешно се нуждае от реформа в сферата на лобистката дейност. От 19 изследвани европейски държави, едва 6 са въвели някаква форма на регламентация на лобистката дейност.

Налице е безпрепятственото влияние на бизнес интересите върху ежедневния живот на европейците.Някаква форма на правна регламентация на лобирането имат Австрия, Франция, Ирландия, Литва, Полша, Словения и Обединеното кралство.

Изследването показва, че усилията на национално и европейско ниво за реформа на финансовия сектор след кризата са компрометирани от интензивно лобиране от страна на финансовия сектор в Европа.Подкрепи Economic.bg