България ще получи над 4.4 млрд. лв. европейски средства през 2019 г.

ЕП и Съветът се споразумяха за бюджета за следващата година на ЕС

България ще получи над 4.4 млрд. лв. европейски средства през 2019 г.
Европейският парламент и Съветът се споразумяха по бюджет 2019 на ЕС. Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е част от преговорния екип. Това се случи след последният кръг от извънредни преговори в Брюксел, продължили безпрецедентно дълго.

„Броени часове преди да изтече времето за преговори двете институции си стиснаха ръцете върху бюджет в размер на почти 166 млрд. евро. За поредна година България е сред държавите, получаващи най-много спрямо вноската си. За 2019г. очакваме междинни плащания в размер на 4.47 млрд. лв. европейски средства за кохезионна политика и за земеделие“, заяви Новаков след края на преговорите.

„В резултат на бюджет 2019 на ЕС страната ни очаква да получи 1.5 млрд. лв. за инфраструктура, както и над 1.5 млрд. лв. директни плащания за фермерите. Само за периода 2014-2018г. страната ни е получила над 6.8 млрд. лв. директни плащания към фермерите, а за периода 2019-2020г. очакваме още над 3 млрд. лв.“, допълни Новаков.

Според българския евродепутат от ГЕРБ, очакваните междинни плащания по Програмата за развитие на селските райони ще възлязат на над 1 млрд. лв., а очакваните средства по Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост ще достигнат допълнителни  342 млн. лв. Преговорите по бюджет 2019 на Съюза бяха в застой до днес, след като помирителните срещи през ноември приключиха без резултат.

Процедурата доведе до втори проект на бюджет от страна на Европейската комисия (ЕК), а липсата на споразумение по-рано днес щеше да доведе до забавяне с месеци на директните плащания за фермерите и невъзможност за осигуряването на 400 хил. гранта по програма „Еразъм+.

Това споразумение предстои да бъде потвърдено следващата седмица по време на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.Средствата на ЕС ще продължат да бъдат инвестирани в растеж и работни места, в научни изследвания и иновации, в студентите и младите хора — приоритетите на Комисията „Юнкер“. В съответствие с предложенията на Комисията от юни и ноември 2018 г. ефективното управление на миграцията и външните граници на Съюза също ще остане приоритет в бюджета за 2019 г.
Коментари: 0