България вече е последна на Балканите по свобода на медиите

Омразата към журналистите е заплаха за демокрацията, констатира \"Репортери без граници\"

България вече е последна на Балканите по свобода на медиите
България се нарежда на 111-о място по свобода на медиите сред общо 180 държави, които попадат в доклада на "Репортери без граници" за 2018 г. Страната ни пропада с още две позиции спрямо предходната година и вече се нарежда зад Македония и Боливия.

България е държавата в Европейския съюз, която пропада най-бързо в класацията за свобода на медиите. До миналата година единствено Македония бе по-зле от нас от гледна точка на свободата на медиите, но падането от власт на управлявалия едно десетилетие Никола Груевски явно е помогнало за подобряването на ситуацията в западната ни съседка.

България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е по-ниско от всеки друг член на Европейския съюз. Въпреки че в момента е ротационен председател на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България вече е по-ниско в индекса дори от страните от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС, пише в доклада.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда при пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат "по-меки" в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още докладът. Там се казва още, че заплахите и атаките срещу журналистите са се засилили през последните месеци и "може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България".

Лидер в класацията за свободата на печата за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

Картата на света, направена от "Репортери без граници", е потъмняла допълнително: положението на 21 държави е определено като "много сериозно", което е невиждан досега брой в тази категория. Ирак се е присъединил към тази група държави. Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Свободата на медиите в света е намаляла през миналата година и омразата към журналистите, която се засилва в Европа и Съединените щати, е заплаха за демокрациите, констатира неправителствената организация. Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва в доклада.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места до 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до 27-о. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ - страна, в която първата поправка на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се нарежда на 45-о място. Президентът Тръмп смята журналистите за "врагове на народа" - квалификация, използвана от Сталин, посочват от РБГ, цитирани от АФП.

"Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се изразяване на омраза срещу журналисти в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно", обобщава Кристоф Дьолоар - генерален секретар на неправителствената организация.

Цялото класиране за 2018 г. може да се види ТУК.
Коментари: 0