България става член на инициативата „Зелен град”

Целта е една по-зелена градска среда

България става член на инициативата „Зелен град”
260 ~ 2 мин. четене
България се присъединява към световната платформа "Зелен град", инициирана в страната ни от Съюза на ландшафтните архитекти и Асоциацията на производителите на декоративни растения.

Приоритетите на платформата включват кампании за намаляване на праховото и шумовото замърсяване в българските градове, изграждането на повече зелени покриви, зелени стени и зелени училищни дворове. Друг фокус на инициативата са регулативни промени, които биха спомогнали за постигане на една по-зелена околна среда. 

Идеята на платформата е да обедини институции, общини, бизнеси, неправителствени организации и дори обикновени граждани да работят заедно в името на голямата цел българските градове за станат по-зелени. 

"Зелен град", възникнала през 2002 година по време на Флориада в Холандия, е възприета в много страни в Европа и света като Германия, Франция, Великобритания, Китай, Сингапур, Канада, Италия, Испания, Унгария, където "зеленото" трайно навлиза в дневния ред на властите, бизнеса и обществото. 

Холандия продължава да има водеща роля в "Зелен град", залагайки на обществен диалог, научен подход и целеви финансови инструменти. Съчетан с насърчаването на електрическия транспорт и възобновяемите източници на енергия, "Зеленият град" води до забележителни резултати.

Имотите в "зелените" райони са по-скъпи и привлекателни за хората в сравнение със сивите квартали. Зелените покриви и стени намаляват разходите за отопление през зимата и за климатици през лятото, спомагат за намаляването на рисковете от наводнения в градовете. 


На специална конференция на 29 май в София, на която ще присъстват  ще бъде обявена платформата "Зеленият град - България".

Организаторите на събитието припомнят, че зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти, цветя и дори мъхът помагат за пречистването на фините прахови частици, които са основният източник на замърсяването на въздуха в много европейски български градове.
Подкрепи Economic.bg