България за първи път купи втечнен природен газ от САЩ

Цената е по-ниска от настоящата за руския газ

България за първи път купи втечнен природен газ от САЩ
България до дни ще получи първите си количества втечнен природен газ от САЩ. Късно снощи на терминала в гръцкия град Ревитуса е пристигнал танкер с природен газ от САЩ, който ще бъде доставен в страната ни. Това обяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова добави, че имаме потвърждение, че корабът действително е пристигнал в Гърция като преносът на количествата започва на 1 юни. 

Първата пратка ще достави холандската компания Kolmar като тя е за 90 млн. куб. метра втечнен природен, които ще се използват за второто тримесечие на годината. Втората доставка се извършва от British Petroleum и е за още 50 млн. куб. метра газ за третото тримесечие на годината.

„Булгаргаз” ще поиска намаление на цената на природния газ от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за третото тримесечие, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. По думите му българският потребител ще се възползва от по-ниската цена през есенно-зимния сезон.

Kolmar е депозирала и заявление за участие в пазара на природен газ в България. Компанията предлага през бъдещата борса да доставя  500 млн. куб. метра газ на година в следващите 5 години. "Това е заявка за борсата да бъде осигурена ликвидност на пазара", каза Теменужка Петкова. Борсата трябва да заработи на 1 октомври тази година, добави тя.

Това е важна новина за българската енергетика и енергиен сектор, каза още Петкова.
Коментари: 0