България заслужава нещо по-добро от сенчестите сделки в газовия сектор

България заслужава нещо по-добро от сенчестите сделки в газовия сектор
5290 ~ 4 мин. четене
Историята около търга за изграждане на българския участък от „Турски поток“ изглежда полукриминална и много разрушителна за международния имидж на България като страна, благоприятна за инвеститорите, ръководена от европейските принципи на правовата държава. Така започва анализ на румънския специализиран англоезичен сайт Revista Patronatelor, който разглежда казуса със строежа на разширението и ефектите от забавянето му.

Българският участък от „Турски поток“ е изключително важен за енергийната сигурност на ЕС. За България е още по-важен, защото би привлякъл инвестиции, инфраструктура и работни места. Той също така издига ролята на страната като надежден транзитен партньор и, потенциално, един от енергийните центрове в региона, пише още изданието.

Конкуренцията за ролята на голяма транзитна страна е доста сериозна. От Гърция до Сърбия и Македония - много държави на Балканите се борят тръбопроводът, който трябва да стигне до сърцето на Европа, да минава и през тях. Защото с него идва и голямото геополитическо значение.

Изглежда обаче България губи шанса си да повиши своя икономически потенциал и статута си в ЕС. Освен това, страната не успява да направи най-доброто за своите граждани, които разчитат на правителството да защитава интересите им. Причината за това е странното забавяне, породено от правен спор около въпроса за тръбопровода и неясна позиция на „Булгартрансгаз“.

Известно е, че италиано-саудитският „Консорциум Аркад“ спечели търга, като предложи доста по-ниска цена от конкурентите си. „Булгартрансгаз“ и „Консорциум Аркад“, воден от саудитската ARKAD Engineering and Construction, обаче не успяха да подпишат договор и да започнат работа по тръбопровода, тъй като според ръководството на държавната компания саудитската фирма не е предоставила всички документи, изисквани по закон. „Булгартрансгаз“ заяви, че на няколко пъти е удължавал сроковете за документите, но отново не са били предоставени всички.

В резултат на това държавната газопреносна компания промени първоначалното си решение и възложи договора за строителство на втория в класирането - ДЗЗД „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). „Аркад“ подаде жалба срещу решението на „Булгартрансгаз“ до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която блокира изпълнението на договора. След това ГРРБ обжалва решението на антимонополния регулатор пред Върховния административен съд и в момента проектът на практика е блокиран и чака решението на ВАС.

Международните анализатори са озадачени защо консорциумът ГРРБ, чийто участници са завършил множество други проекти за тръбопроводи по света, е загубил първоначално надпреварата от „Аркад“.

„Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ вече е осигурил споразумение за осигуряване на суровина за пренос през тръбата, в пълно съответствие с европейските енергийни разпоредби. Консорциумът също така вече е доставил част от тръбите, необходими за изграждането на проекта, така че той да бъде завършен до края на 2020 г. Тези тръби стоят на пристанището в Бургас, заемайки място за съхранение и създавайки безпокойство у пристанищните работници, както и у хилядите български строителни работници, които трябваше да участват в изграждането на българския сегмент на „Турски поток“.

Някои местни анализатори определят „Консорциум Аркад“ като "съмнителна компания". Нейният ключов партньор, базираната в Саудитска Арабия ARKAD Engineering and Construction, е бизнес субект, който изглежда, че няма необходимите компетенции за изграждането на основен газопровод в Европа. Не само че ARKAD не успя да предостави банкова гаранция за участие в търга, но той не е успява да изпълни и задълженията си към своите над 2000 служители, които не са получавали заплати повече от 3 месеца.

Проблемът с неплащането доведе до мащабен протест пред основния (и единствен) офис на ARKAD в саудитския град Ал Хобар, където работниците не само се оплакват от неплащането, но и че компанията не може да осигури изходните визи, необходими за напуска на Саудитска Арабия надлежно и законно. Тези протести се засилиха напоследък, а последният се проведе на 29 юли 2019 г.

Така че има много въпросителни относно вероятните причини за победата на „Аркад“, което в крайна сметка доведе до голямо забавяне в процеса на изграждане на тръбопровода. Сред очевидните причини, които трябва да бъдат разгледани, са политическият натиск, упражнен от определени членове на българския управляващ елит и политически свързаните олигарси, както и частни интереси на определени хора, които са имали вътрешна информация за тръжната процедура и са повлияли върху решенията на „Булгартрансгаз“. Провалът на ръководството на държавната компания при проверката на документите на участниците е най-малкото изненадващо и носи репутационни щети както за самата газоразпределителна компания, така и за цялата държава.

В резултат българското правителство и енергийният сектор на страната изглеждат нефункционални и слаби.

Българският участък от „Турски поток“ трябваше да гарантира енергийната сигурност на ЕС и на Балканите, както и да намали зависимостта му от Украйна.

Позволявайки на частни интереси и съмнителни практики да доминират в енергийния ѝ сектор, България наистина започва да изглежда като Украйна - страна, потопена в хаос и завладяна от корупция, неспособна да гарантира надеждния транзит на газ за ЕС.

Балканските страни ще бъдат най-силно засегнати от потенциалния недостиг на газ в случай на сериозни проблеми с украинския транзит, което ще доведе до катастрофални смущения при отоплението на домакинствата и снабдяването на обществените съоръжения.

Наистина е време българското правителство и обществото да възстановят контрола над този важен въпрос и да се уверят, че българският участък от „Турски поток“ е завършен навреме. България има какво да губи, в случай че този проект се провали или изграждането му се забави с много години поради съмнителни уговорки. Ръководството на ЕС също трябва да разгледа въпроса с тръжната процедура, да направи преглед на начина, по който тя се справи от българските власти, и да се увери, че няма място за корупция и неефективност в такива важни въпроси, завършва анализът.


Подкрепи Economic.bg