Българка сред 10-те най-изявени млади личности в света

София Калинова спечели журито с инициативите си в помощ на глухите

Българка сред 10-те най-изявени млади личности в света

Българката София Калинова бе избрана сред 10-те най-изявени млади личности в света. Конкурсът „Най-изявените млади личности” (The Outstanding Young Persons – TOYP) се организира от Международната младежка камара (Junior Chamber International - JCI), а България се включва за първа година в надпреварата и отбелязва огромно постижение с участник сред призьорите.

Българката ще получи наградата си в Каназава, Япония, в началото на ноември на празнична церемония, организирана от JCI.

София Калинова спечели националната си награда в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ за инициативи в помощ на глухите (на снимката). Младата дама е със слухови проблеми. Като ученичка преживява сериозен сблъсък с образователната система, когато разбира, че не може да се яви на матура по английски език заради частта със слушане на текст. Това я провокира да се бори срещу дискриминирането на глухите в България и днес благодарение на нея всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите.

Коментари: 0