Български журналисти с необичайна акция в подкрепа на турските колеги

\"Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние”

Български журналисти с необичайна акция в подкрепа на турските колеги

Снимка: АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) изготви символични акредитации на 95 турски журналисти, които обаче няма да могат да присъстват на срещата на върха ЕС - Турция във Варна на 26 март, защото са лишени от свобода.

„Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград. Те трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото”, пише в позицията на АЕЖ.

Асоциацията кани българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символичните баджове с имена и снимки на своите турски колеги и да говорят и от тяхно име.

Кампанията всъщност е насочена към политиците и носи силното послание - „Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние”.

Именно това е и поводът да се организира необичайната акредитация – „95 акредитационни карти, наредени на една маса, изглеждат много. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стои неговото семейство, приятели, читатели, зрители, слушатели? В крайна сметка стоим всички ние, тъй като мисията на истинския журналист е да служи на цялото общество”, пишат още журналистите.

По думите им за лишаването от свобода на турските колеги, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: "Никой не може да бъде свободен, докато всички не бъдат свободни”.

От АЕЖ-България настояват Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти и добавят, че ЕС в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара.

След неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света. Стотици представители на медиите бяха задържани или обявени за издирване, а множество редакции закрити от властите. И в момента огромен брой журналисти остават зад решетките. Данните затова колко точно е техният брой за противоречиви. Според списъка на Стокхолмския център за свобода задържаните са 190, а други 55 вече са осъдени, включително и на доживотен затвор. Според Платформата за солидарност със задържаните журналисти – те са 212. Съюзът на турските журналисти посочва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните журналисти – 135. При всички случаи броят е внушителен.

От АЕЖ са сравнили четирите списъка и са изготвили акредитационни баджове единствено за 95-те колеги, които се срещат във всички четири списъка. „Със сигурност извън нашия списък остават задържани колеги. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени незабавно”, пише още в позицията.

От АЕЖ разчитат на солидарността и на българските и европейските колеги. „Нека говорим с един глас – гласа на свободата на словото”, завършва съобщението.

Economic.bg обявява пълна подкрепа за кампанията на АЕЖ и се включва в искането турските ни колеги да бъдат незабавно освободени.

Днес в подкрепа на турски граждани се обяви и най-голямата магистратска организация у нас - Съюзът на съдиите. Те също използват като повод срещата ЕС-Турция, за да изразят загриженост за случилото се след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

„Десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат”, пише в съобщението.

 Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори, които са арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина. „Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция”.

Магистратите призовават премиерът Бойко Борисов по време на среща да се застъпи пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на съдиите и прокурорите.

Коментари: 0