Банкерите предупреждават компаниите да се запасят с пари

Емитирането на облигации от американските компании вече тече с рекордни темпове

Банкерите предупреждават компаниите да се запасят с пари

Снимка: Unsplash

2363 ~ 3 мин. четене

Банкерите от Уолстрийт изпратиха съобщение към американските компании, натрупали дългове, което в общи линии гласи: „Вземете още сега, защото ситуацията може доста да се влоши“, пише Bloomberg в свой анализ.

Постепенното възобновяване на бизнеса след няколкомесечно блокиране и рестарт на производствената дейност даде основание за оптимизъм на инвеститорите през последните седмици. Но застрахователите, които се грижат за силно задлъжнелите корпорации, предлагат на своите клиенти мрачна визия на това, което може би предстои.

Дълъг списък с опасения, включващ нова вълна на коронавируса през есента, продължителен период на двуцифрена безработица, скок на необслужените кредити и по-бавно икономическо възстановяване от очакваното - фактори, към които бизнесите по света може би ще трябва да се адаптират.

Разбира се, продажбата на облигации на големите компании е част от естествения им бизнес процес, а корпоративните финансови директори не очакват нищо друго от банкерите, чиито бонуси са обвързани с броя сделки, които правят. И все пак мрачните предупреждения за запасяване с пари отразяват как ръстът, на който се радват кредитните пазари след предприемането на действия от страна на Фед, може да е временен, а икономическата картина, все още изпълнена с рискове, да се обърка.

„Ние казваме на всяка голяма фирма да излезе на пазара“, обяснява Питър Тойл, съръководител на Barclays, една от основните финансови институции, осигуряващи заеми и облигации на силно задлъжнели компании.

Тежка зима

Личните предупреждения на банкерите към клиентите подчертават публично видимото печатане на пари в „Корпоративна Америка“. Продажбите на дългове на компаниите от сините чипове текат с рекордни темпове тази година, докато емитирането на нежелани облигации, които са оценени под инвестиционния клас, достигна почти 44 млрд. долара през май, третия най-натоварен месец в историята.

Подкрепата на Фед дори позволи на много от компаниите, които са най-силно засегнати от епидемията, да излязат на пазарите в последните седмици. И все пак кредитополучателите, които разчитат на нежелания дълг, са най-изложени на приливите и отливите на кредитните пазари, тъй като рискуват достъпът им до капитал да бъде прекъснат, когато волатилността им скочи.

Barclays едва ли е единственият голям играч на пазара, който насърчава мениджърите на компаниите да се възползват от днешната добра кредитна среда.

Банкерите се притесняват, че дори бизнесът да осъществи бърз рестарт и потребителите да възобновят разходите си, американската икономика може да премине през няколко тежки тримесечия и да постигне по-ниски очаквания от инвеститорските.

Миналия месец Uber Technologies Inc. продаде облигации за 1 млрд. долара, дори когато завърши първото тримесечие с над 8 млрд. долара пари в брой и близо 1 млрд. долара краткосрочни инвестиции. Въпреки че бизнесът му е тежко засегнат от коронавируса, компанията бе казала на инвеститорите, че очаква да приключи годината с над 4 млрд. долара в брой в най-лошия си сценарий.

Ръководителите продължиха с увеличаването на дълга миналия месец, отчасти заради опасенията, че след като държавите започнат да премахват ограничителните мерки, инвеститорите могат да бъдат разочаровани от твърде слаб подем в икономическата дейност.

За много компании фокусът остава категорично върху осигуряването на достатъчно пари на ръка, за да издържат на продължителен спад на приходите. Но банкерите призовават и компаниите, които вече са се погрижили за непосредствената си ликвидност, да рефинансират падеж на дълга и в някои случаи да натрупват пари за инвестиции или малки придобивания.

Ardagh Group SA, един от най-големите световни производители на бутилки и консерви за производството на напитки, вече емитира облигации три пъти, откакто пандемията настъпи. Първата му сделка замени краткосрочното банково финансиране и попълни баланса, докато последните две позволиха на компанията да рефинансира съществуващия дълг при по-ниски лихви. Tenet Healthcare Corp., болничен оператор, продаде втората си емисия облигации във вторник, за да увеличи паричните резерви и да изплати съществуващия дълг.

Насърчаването на компаниите да излязат на дълговия пазар също има друго предимство за банките: освобождава капитала, обвързан с кредити, което позволява на кредиторите да преразпределят тези пари на друго място.

Американските компании са взели назаем стотици милиарди долари краткосрочен дълг от банките в началото на март, но много от тях впоследствие са продали облигации за погасяване на тези заеми, което позволява на кредиторите да предоставят тези парични средства на други клиенти.

Подкрепи Economic.bg