Банките губят клиенти заради ниската възвращаемост

Все повече хора се отказват от спестовните си сметки и местят капитала си в приложенията за трейдинг

Банките губят клиенти заради ниската възвращаемост

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

През последните месеци много хора спряха да разчитат на спестовните си сметки, защото макар да са удобен инструмент, заради малката възвращаемост не изглежда привлекателно на фона на растпщите пазари. Спестителите пренасочиха капиталите си, събрани от натрупаните лихви, към рисковите инструменти като биткойн, злато и акции, пише Bloomberg.

До скоро Брайън Харингтън, 28-годишен маркетингов консултант в Анахайм, Калифорния, е бил доволен от депозитната си сметка с висока доходност в Ally Bank, като е печелил безрисково по 2% от вложената сума годишно. Но сега планира да преориентира 15 000 долара от спестяванията си в банката в биткойни. Той смята, че вървим към дългогодишна икономическа стагнация и ниските лихвени проценти ще се задържат с нея. "Трябва да търся по-добри начини за натрупване на повече капитал“, споделя Харингтън.

Последните месеци са благодатни за салдото по сметките в някои отношения. Блокирането на цели икономики намали потребителските разходи, а и бяха дадени милиони долари на хората под формата на грантове. Като така се стигна до растеж на личните спестявания с рекордните 32.2% през април. Mint, платформа за финансово планиране, признава, че клиентите й са депозирали едва 16% повече между март и юни в сравнение със същия период на миналата година.

Жажда за голяма печалба

Хората бяха съветвани да държат парите си в спестовни сметки с висока доходност, но ставките за тях постоянно намаляват през последната година. Популярни марки като Ally и Marcus - потребителското подразделение на Goldman Sachs Group, през юли предлагаха ставки съответно от 1% и 1.05%. Като преди малко повече от година те бяха над 2%.

Няма гаранция, че доходността по тези сметки скоро ще се възстанови заради динамичната глобална картина. „Лихвените проценти, които Фед определя, са важен фактор, но те са по-скоро свързани със здравето на цялостната икономика“, каза Ананд Талвар, изпълнителен директор на отдела по депозити и потребителска стратегия в Ally. Сега средната ставка по петгодишните влогове е 0.47%, спрямо 1.88% за същия период на миналата година, сочат данните на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете.

Ако не сега, то кога?

Биткойнът е нараснал с около 55% през 2020 г., докато златото се е повишило с 29% за последните 6 месеца и гони нови рекорди, защото инвеститорите хеджират срещу инфлацията. Междувременно акциите са се изкачили високо в зелената зона след отрицателните стойности от началото на пандемията. От 23 март до 1 юли S&P 500 възстанови 40% от стойността си, което е най-доброто му 100-дневно представяне от 1933 г. насам.

Проучване на Bankrate установи, че 28% от американците смятат, че борсовият пазар е най-добрият им избор за дългосрочни инвестиции спрямо 20% за миналата година. Само 18% от анкетираните определят стандартните спестовни влогове като по-добра алтернатива. Резултатите представляват забележително изместване към риска, твърдят анализаторите, отбелязвайки, че в предишни проучвания акциите са будели по-скоро страх сред анкетираните

За Майер Дени, 35-годишен софтуерен инженер от Сиатъл, спестяванията за закупуване на нова къща в рамките на следващите пет години означава постигане на деликатен баланс между риск и време. По-голямата част от парите му са в спестовна сметка с висока доходност, но същевременно играе на фондовата борса с корпоративни облигации, които нямат същата нестабилност като типичните акции или индекси. „Надявам се след 3 години да имам моята къща мечта. Тогава ще съм постигнал 10 или 15% възвращаемост от пазарите“, споделя Дени.

Финансовите консултанти препоръчват да имате спестявания, равняващи се на разходите ви за няколко месеца. По време на икономическа криза тези заделени пари трябва да са дори повече. „Като се има предвид несигурното състояние на икономиката и повишеният риск от извънредни медицински разходи, спестовните сметки не трябва да се подценяват“, каза Хайди Шиерхолц, старши икономист в мозъчния тръст на Института за икономическа политика.

18-годишният Едуард Усумон не съжалява за преместването на парите си от банката. Роденият в Детройт младеж започва работа като преподавател преди година и след няколко месеца спестявания решава да потърси по-висока възвращаемост. „Първо започнах да изпробвам акции за забавление", признава Усумон. „Но после си зададох въпроса: „Защо всички тези пари ми седят просто в сметката

Коментари: 0