Банкомат превръща старите монети в банкноти

Специалното устройство разпознава и обменя 180 валути

Банкомат превръща старите монети в банкноти

На много от туристите, които се прибират у дома от пътуване в чужбина, винаги им остават шепи стотинки и се превръщат в пари, които не могат повече да обменят или използват в държавата си.

Но предприемачите Джеф Патерсън и Оливър дю Тоа решили да направят нещо по въпроса, стартирайки проекта Fourex валутна машина - която превръща монетите в банкноти. Скоро след това, предприемачите от Южна Африка печелят в категория „Иновации“ на "Virgin Media“, пише CNN.

Идеята им побеждава хиляди конкуренти и печели £ 50,000 ($ 73 000) от наградния фонд, както и подкрепата на основателя на Virgin Ричард Брансън. "Когато Ричард Брансън те подкрепи, вратите се отварят много по-лесно," признава Патерсън.

Специалното устройство разпознава и обменя чуждестранни монети в паунда, долари или евро. „Ако и вие имате подобни „спестявания”, които не можете да обмените на обменно бюро, вземете кутията си по време на следващото пътуване до Лондон. Машината приема монети и банкноти от повече от 180 страни, включително и тези, които вече са спрени от употреба. Цените са изключително конкурентни, обясни Петерсън, като машините не начисляват такса или комисионна като нормалните борси.

Първото устройство е инсталирано на метростанция "Кингс Крос" в британската столица, а вече има и в търговския център Westfield-Stratford. Планът на двамата предприемачи е до края на 2016 година да поставят още 100 машини в подземната мрежа на Лондон. Те планират да стартират и в други страни.

Коментари: 0