Държавата може да наложи данък върху дроновете

Скоро продажбите им ще достигнат броя на продадените автомобили

Държавата може да наложи данък върху дроновете

Дроновете се използват от почти 10 години, но масовата им употреба е налице едва от последните няколко. "Все по-честата им употреба в бизнеса поставя въпроса дали ще се въведе патентен данък за фирмите, които ги използват, тъй като летящите устройства стават част от актива на компаниите и от тях има икономическа изгода,“ коментира професор Милен Балтов.

Дроновете са икономическо явление, което намира все по-голямо приложение в бизнеса. Според прогнози до 2016 година американците ще закупят два милиона дронове. По думите на проф. Балтов, те се явяват по-икономична алтернатива за много дейности.

Той прогнозира, че след по-малко от 8 години продажбите на дронове най-вероятно ще достигнат броят на продадените автомобили.

Причината, освен ниската цена на подобна инвестиция, е и високата функционалност. Дроновете са по-ефективни при куриерски услуги, снимачна дейност, а също и в кабелната мрежа на доставчиците на електричество.

С дрон много по-бързо може да се установи източник на авария по преносната мрежа в труднодостъпни райони, например. По думите на водещия икономист, подобна практика сериозно навлиза и в родния бизнес, пише Дарик.

За пример той дава САЩ, където ако компаниите не са регистрирали закупен и използван от тях дрон се наказват с парични глоби.

Коментари: 0