Банковите такси за трансгранични преводи са най-скъпи в България

В момента за превод на 10 евро таксата, взимана от българските банки, може да достигне 60 лв.

Банковите такси за трансгранични преводи са най-скъпи в България

Снимка: Economic.bg/Архив

България е държавата от Европейския съюз с най-високи банкови такси за трансгранични преводи. Това каза евродепутатът Ева Майдел пред журналисти в Европейския парламент. Тя обясни, че това ще се промени от началото на следващата година, когато Европейският парламент трябва да гласува изравняването на тези такси за всички държави в ЕС.

„В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги. Тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или ги няма, и тези в страните извън Еврозоната, които плащат доста високи такси. Тези такси са най-високи в България“, каза Майдел.

Тя даде пример, че в момента българските потребители трябва да платят на българските банки такса между 30 и 60 лв., за да преведат 10 евро в друга държава от ЕС.

„С предложението в моя доклад ще допринесем за еднаквото третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което като цяло на година ще спести 1 млрд. евро на европейците“, каза Майдел.

През ноември ще бъде гласуван финално докладът по новия регламент, а високите такси трябва да отпаднат в началото на 2019 г.
Коментари: 0