Barclays с рекордна загуба – 505 млн. евро

Банката предприема сериозни съкращения в Африка и Азия

Barclays с рекордна загуба – 505 млн. евро
312 ~ 1 мин. четене

Британската банка Barclays отчете двойно по-голяма нетна загуба за изминалата година спрямо 2014 г. Годишната загуба след данъци на банката е в размер на 505 млн. евро.

Barclays обяви планове за постепенно намаляване на мажоритарния дял в африканското подразделение на банката, предаде AFP.

„Официално обявяваме намерението си да намалим нашият дял от 62,3% в африканския бизнес на Barclays в следващите от 2 до 3 години”, съобщават от банката в изявление.

През 2014 г. нетната загуба на банката е в размер на 174 млн. паунда. Barclays е изправена пред големи промени, след като ръководството й пое Джес Стейли, който е бивш банкер в JP Morgan. Стейли има тежката задача да възстанови разрушената репутация на банката, причинена от серия скандали, включително и този с лихвения процент Libor.

В същото време банката съкрати хиляди работни позиции, за да намали разходите си. Последният кръг от съкращения беше обявен през януари, когато Barclays закри 1200 позиции в сектора на инвестиционното банкиране и обяви, че затваря клонове в Азия.

Подкрепи Economic.bg