Bayer „пенсионира“ Monsanto

Сделката се очаква да приключи в четвъртък

Bayer „пенсионира“ Monsanto
Bayer ще приключи придобиването на Monsanto, оценено на 63 млрд. долара, в четвъртък и ще "пенсионира" 117-годишното име на производителя на семена от САЩ, съобщава Ройтерс.

Германската фармацевтична компания получи всички необходими одобрения от регулаторните органи, се казва в нейно изявление от днес.

"След поглъщането името на компанията ще остане BayerMonsanto вече няма да бъде име на фирма. Придобитите продукти ще запазят своите търговски марки и ще станат част от портфолиото на Bayer", се казва  изявлението.

Bayer пусна в неделя емисия книжа на стойност 6 млрд. евро - крайъгълен камък от финансовия пакет по сделката, скоро след изчистването на последното голямо антитръстово препятствие в Съединените щати.

Смяната на името на Monsanto бе очаквана. Компанията - най-големият, макар и не единственият, производител на генетично модифицирани семена, е основна мишена на еколозите в противопоставянето им на ГМО технологиите, припомня агенцията.

Производителят на семена от САЩ привличаше критики и заради агресивната защита на правата си за интелектуална собственост срещу земеделски стопани, много от които зависят от семената ѝ.

"Целта ни е да задълбочим диалога с обществото. Ще се вслушаме в нашите критици и ще работим заедно, където намерим обща основа. Селското стопанство е твърде важно, за да позволи идеологически различия да пречат за постигането на напредък", каза в изявлението изпълнителният директор на Bayer Вернер Бауман.

Индийските поделения на двете компании - Bayer CropScience Ltd. и Monsanto India Ltd., ще продължат да работят независимо за момента, посочва Bayer в отделно изявление.
Коментари: 0