Bayer съкращава 12 000 работни места и продава марки

Един от всеки 10 служители ще бъде освободен

Bayer съкращава 12 000 работни места и продава марки

Снимка: Bayer

Bayer планира да продаде някои свои марки, сред които грижата за крака Dr Scholl и слънцезащитните продукти на Coppertone, с цел намаляване на разходите. Мерките включват и съкращения на около 12 000 работни места след придобиването на Monsanto.

Съкращенията ще обхванат един на всеки десет работници в световен мащаб, като "значителен брой" ще бъдат в Германия, съобщи компанията.

Bayer планира също така да продаде своя отдел за здравето на животните, който може да струва до 7 млрд. евро (6,2 млрд. паунда), съобщава Би Би Си. Повече от 4000 работни места в раздела за комбинирана наука за растенията ще бъдат съкратени до края на 2021 г.

Акциите на германския гигант са паднали с повече от една трета тази година. Инвеститорите се опасяват от последиците от около 9 000 дела, довели до предполагаемото канцерогенно въздействие на препарати на Monsanto срещу плевели. През август акциите на Bayer паднаха рязко, след като американското правителство свърза глифозата със случаи на заболяване от рак. Глифозатът, който Bayer твърди, че е безопасен, се използва в Roundup и RangerPro на Monsanto.

Сливането за 66 млрд. долара с Monsanto през 2016 г. създаде най-голямата компания за семена и пестициди в света.

Компанията придоби Dr Scholl и Coppertone преди четири години, когато купи отдела за здравни грижи на Merck за 14 млрд. долара.

Bayer ще търси купувач и за 60-процентния си дял в немския доставчик на услуги за производство на химически продукти Currenta.

Главният изпълнителен директор Вернер Бауман заяви: "Тези промени са необходими и полагат основите за повишаване на производителността и гъвкавостта".

Намаляването на работните места и продажбите ще доведат до разходи за над 4 млрд. евро.

Коментари: 0