BBC: Засилената власт на германските лявоцентристи ще засегне света

Съюзниците на Германия в ЕС смятат страната за стълб на стабилността в Блока и се надяваха Меркел да успее

BBC: Засилената власт на германските лявоцентристи ще засегне света

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц

Снимка: БТА

Предаването на контрола върху финансите, външната и трудовата политика в ръцете на германските левоцентристи ще има значително въздействие върху останалата част от света, особено върху Европа, пише анализаторът на BBC Деймиън Макгинес от Берлин.

Управлявано от социалдемократите финансово министерство вероятно ще бъде в унисон с амбициозните планове на френския президент Еманюел Макрон за реформиране на Европейския съюз, позволявайки по-голяма германска подкрепа за преживяващите трудности икономики от еврозоната.

Тези важни министерства ще помогнат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да прокарва ключови леви политики в страната, като например за повече права за работниците и служителите, посочва анализаторът.

Всичко това може да се хареса на партийните членове, които ще гласуват окончателната коалиционна сделка. Споразумение, което изглежда като победа за ГСДП, ще увеличи вероятността партийните членове да гласуват с "Да". Но ако те го отхвърлят, най-вероятният изход може би ще са нови избори.

Освен при разпределянето на министерствата, съществени пречки в преговорите за коалиция имаше и по въпроси като правата на работниците и здравеопазването. Имиграцията, Европа и данъците също бяха предмет на спорове.

Съюзниците на Берлин в ЕС, след които е и Франция, смятат Германия за стълб на стабилността в Блока и се надяваха Меркел да успее. След като партията ѝ понесе тежки загуби през септември, тя се зарече да си върне десните избиратели, отбелязва Макгинес и припомня, че крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” спечели тогава 94 места в парламента и стана третата сила в германската политика.

Коментари: 0