БЕХ започва преговори за американски реактор в „Козлодуй“

Правителството се насочва към малките модулни реактори, които обаче още се разработват и не са одобрени в ЕС

БЕХ започва преговори за американски реактор в „Козлодуй“

Снимка: Красимир Свраков

1588 ~ 1 мин. четене

Министерският съвет днес е решил да даде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) мандат за преговори с американски компании, за реактор, който да бъде инсталиран на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. В решението се уточнява, че „Български енергиен холдинг" трябва да влезе в преговори с компании от Съединените американски щати, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй".

Нови ядрени мощности

Енергийният министър следва в срок до 31.01.2021 г. да информира Министерския съвет за предприетите действия и за резултатите от преговорите.

На брифинг след заседанието енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че проектът АЕЦ „Белене“ също продължава да се осъществява. Според нея страната ни ще има нужда от тези мощности след 2050 г., тъй като някъде тогава изтича експлоатационния срок на двата действащи в момента реактора, а също така страната ни трябва да е постигнала 0% емисии, според подписаната „Зелена сделка“ на ЕС.

Петкова, както и премиерът Бойко Борисов вчера, спомена малките модулни реактори. Според министър-председателят тази технология ще е налична през 2027 г., но много експерти вече казаха, че тя тепърва се разработва и няма яснота кога ще бъде одобрена за официално внедряване в ЕС, нито колко ще е скъпа.

Според Петкова ядрената енергия гарантира сигурността на енергийната система, тъй като се приема за базова мощност, а също така, според нея, е с нулеви емисии.

На въпрос дали имаме нужда от „Белене“, при положение, че има готова и одобрена площадка на „Козлодуй“ и там ще има три реактора, Петкова отговори, че ще имаме нужда и от двете централи. „При тенденцията в ЕС за декарбонизация отговорът е ясен. Преминава се към трансформация на енергийния микс в държавите членки. ЕК много ясно каза каква е визията на ЕС за мощностите, с които да постигне тези амбициозни цели. Нашите базови мощности не са безкрайни. Имаме 4000 мегавата централи и 2000 мегавата в „Козлодуй“, каза Петкова.

Подкрепи Economic.bg