Ангелов: Няма смисъл от нови мерки, които също да не се спазват

Ангелов: Няма смисъл от нови мерки, които също да не се спазват

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2057 ~ 1 мин. четене

Държавата гледа със загриженост на ръста на заболелите с коронавирус, но не планира да въвежда нови мерки, включително защото и сегашните не се спазват. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на извънреден брифинг след заседанието на Министерски съвет.

Сегашните мерки не се спазват и за да не кажа масово – ще кажа, че има места, където не се спазват… Ако всички не вярваме и не спазваме, няма смисъл да се въвеждат нови, които също да не се спазват. Нека се съсредоточим върху сегашните – носенето на маски на закрито, дистанция, дезинфекция и дисциплина“, посочи Ангелов.  

Той увери, че няма да се затварят градове и да се поставят КПП-та. „Трябва да свикнем да живеем с този вируси да спазваме разписаните мерки“, изтъкна министърът.

Малко по-късно днес Ангелов ще се срещне с представители на ресторантьорите, за да обсъдят контрола върху мерките. „Ще проверяваме дали се спазват“, категоричен бе той за действията на държавата оттук насетне.

Вчера от регионалната здравна инспекция са наложили общо 31 акта (15 за продавачи и 16 за граждани) при проверка на големи търговски обекти в София. Ангелов увери, че предстоят масови такива на територията на цялата страна.

Тъй като контролът на мерките е изключително важен.“

Здравният министър каза, че за да бъде пободена тази инфекция, трябва на първо място разум и след това дисциплина.

Той успокои, че в национален мащаб има достатъчно свободни легла в лечебните заведения, а в областите Бургас и Благоевград, където ситуацията е по-натоварена, вече се вземат мерки по осигуряването на допълнителни места. Към момента има 1307 хоспотализирани с коронавирус, 64 от които са в интензивни отделения.

Подкрепи Economic.bg