Белият дом и Конгресът преговарят за мерки в подкрепа на икономиката

Обсъждат се данъчни облекчения на стойност 300 млрд. долара за доходите на засегнатите от коронавируса американци

Белият дом и Конгресът преговарят за мерки в подкрепа на икономиката
812 ~ 3 мин. четене

Тъй като случаите на коронавирус в САЩ непрекъснато нарастват, Белият дом и Конгресът договориха мерки за подкрепа на американската икономика и доходите на американците срещу въздействието на епидемията, съобщава Reuters.

Нарастването на броя на случаите с COVID-19 в САЩ - силно заразна и понякога фатална респираторна болест, засегна здравните служители и засили призивите в Конгреса да предприемат действия за разширяване на тестовете и да се предотврати икономическия срив.

Почти три четвърти от американските щати са потвърдили наличието на COVID-19, като в САЩ са регистрирани почти 1000 заразени и най-малко 30 смъртни случая, свързани с коронавируса. Губернаторът на щата Вашингтон предупреди за десетки хиляди нови случаи, за които не са предприети действия, а губернаторът на Ню Йорк разположи войските на Националната гвардия като мярка за сдържане в тежко засегнато предградие на Ню Йорк.

„Приятели сме на Капитолийския хълм. Ще работим с републиканското и демократичното ръководство за придвижване на законодателен пакет“, заяви на брифинг в Белия дом вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи екипа за борба с коронавируса към Белия дом.

Американските акции възстановиха най-голямата си дневна печалба от края на 2018 г. с надежда, че правителственият пакет от стимули ще бъде в процес на създаване.

Основна характеристика на законодателното предложение на администрацията е данъчното облекчение за заплатите, въпреки че степента и продължителността на предложението са неясни.

Представители на Белия дом също така заявиха, че администрацията може да предприеме действия за подпомагане на малкия бизнес и работниците, включително тези, които не получават платен отпуск по болест.

Очаква се Тръмп да се срещне с банковите ръководители в Белия дом в сряда.

Министърът на финансите Стивън Мнучин, който води преговори от името на президента, се срещна с председателя на долната камара Нанси Пелоси, за да обсъди евентуална сделка.

„Ще работим заедно на двустранна основа, за да разберем как можем да постигнем нещата бързо, които ще помогнат на американците, които са най-силно засегнати, и на малкия и средния бизнес, който също е засегнат“, каза той.

Пелоси обяви, че срещата има за цел да види „къде е нашата обща позиция“ по набор от законодателни предложения. В забележка пред репортери тя предупреди, че всеки пакет не трябва да съдържа „решаващи решения, които помагат само на няколко“.

Демократите отправят предизвикателство към администрацията на Тръмп да насочи внимателно новите мерки към хора, пряко засегнати от коронавируса. Всяка мярка ще трябва да премине контролираната от демократите долна камара, както и контролирания от републиканците Сенат, преди да стигне до бюрото на Тръмп.

„Надявам се да не си играем нс политика с това. Смесването на политиката с пандемията не е добре. Това е ужасно контрапродуктивно“, заяви републиканският сенатор Пат Робъртс.

И трите основни щатски индекса на основните ценни книжа нараснаха близо 5% по време на вчерашната сесия, след като предходната сесия претърпяха най-големите си загуби след финансовата криза през 2008 г.

Но перспективите за втори ден на печалба в сряда намаляват, тъй като фючърсите на индекса на американските акции се понижиха с 1% след началото на овърнайт търговията.

Тръмп се срещна с републикански депутати и отново омаловажи рисковете от коронавируса. „Ще изчезне. Просто останете спокойни. Ще изчезне“, каза той.

Високопоставен републикански сенатор заяви, че предложението на Тръмп за данъчни облекчения върху доходите е получило „смесени отзиви“ сред републиканските сенатори, които присъстваха.

Някои републиканци вече заявиха, че потенциалната сделка може да включва 300 млрд. долара под формата на данъчни облекчения за заплатите, които биха могли да помогнат на хората да си покриват наемите и ипотечните плащания или да плащат медицински сметки, ако работното време на членовете на семейството бъде намалено по време на епидемията.

Демократите обвиниха Тръмп, че е по-фокусиран да успокоява нервите на Уолстрийт, отколкото върху защитата на общественото здраве и икономическите опасности от бързо разпространяващата се епидемия. Белият дом е обвинен в недостатъчна подготовка за епидемията и бавно въвеждане на тестове за коронавирус.

„Президентът Тръмп и неговата администрация трябва да поставят хората пред корпорациите и те трябва да бъдат съсредоточени върху предприемането на подходящи стъпки, за да запазят американския народ и тяхната икономическа сигурност“, заяви демократът в Сената Чък Шумер.

Демократите настояват за платен отпуск по болест, разширени и безплатни тестове за коронавирус и други подобни мерки.

Коментари: 0