\"Без „Северен поток 2” Европа ще разчита на дърва за огрев\"

Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи

Цитат на деня:

\

„В някои държави се закриват атомни електроцентрали, а в същото време се настоява за отказ от руския газ? Дали ще преминат към дърва за огрев? Но за тях също знаем откъде трябва да бъдат взети”. Това каза говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова по повод резолюцията срещу „Северен поток 2”, която Европейският парламент прие вчера. 

„Обявявайки се против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, против взаимодействие от наистина съвременен характер - това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергийни вносители”, каза тя.

„Ако евродепутатите разчитат на глобалното затопляне - това е добра обещаваща история, единственият въпрос е времето”, добави шеговито руският дипломат.

В позицията на руското Министерство на външните работи се казва още, че резолюцията на Европейския парламент срещу „Северен поток 2” е резултат от лобизъм.

„Ние не за първи път сме изправени пред блокирането на енергийни проекти - мирни, печеливши, перспективни от страна на европейските политици. Тези хора, много от тях, просто са част от определени лобистки групи”, каза Захарова. Опозиция срещу "Северен поток 2", наречена "лудост за Европа, която се нуждае от енергия".

Вчера Европейският парламент прие резолюция, в която се призовава за отмяна на строителството на "Северен поток II", което "представлява заплаха за европейската енергийна сигурност". В резолюцията се казва, че Европейският парламент счита, че ролята на Украйна в европейската енергийна мрежа е ключова.

Коментари: 0