Безкасовата технология на Amazon влиза и в магазините на други търговци

Гигантът ще събира маркетингова информация за потребителското поведение

Безкасовата технология на Amazon влиза и в магазините на други търговци

Снимка: Amazon

1840 ~ 2 мин. четене
Amazon обяви, че ще започне да продава безкасовите си технологии за магазини без продавачи и на други търговци. Гигантът откри първия си иновативни обект Amazon Go през 2018 г., а преди две седмици отвори врати и първият такъв супермаркет

Технологията „Just Walk Out” дава възможност на клиентите да вземат това, което искат и да напуснат магазина, без да е нужно да спират и да се редят на каса, за да платят. Иновативното решение съчетава камери и различни видове сензори из обекта, които следят какво хората вземат от рафтовете, като те биват таксувани автоматично на излизане. За целта използват специално мобилно приложение на телефона си. 

Сега Amazon има сключени няколко сделки с търговци на дребно, които се интересуват от въвеждането на технологията без каси в своите собствени магазини, коментират от гиганта пред CNBC. Не е казано обаче кои са компаниите, планиращи да използват решението. През миналата година бе коментирано, че Amazon води такива преговори с магазини по летищата.  

За да бъде инсталирана безкасовата технология в магазините са нужни няколко седмици, обясняват от Amazon и уточняват, че срокът варира в зависимост дали се внедрява в нов или съществуващ обект.  

За разлика от собствените магазини на Amazon от веригата Go, където потребителите сканират едноименното приложение на турникета при влизане, в чуждите хората ще могат да използват технологията „Hust Walk Out”, сканирайки кредитната си карта. Касови бележки пък ще се пращат по желание на имейл. 

Ползата на Amazon от това да продава технологията си и на други търговци е свързана включително с маркетинговото проучване на потребителските навици. От компанията обаче уверяват, че няма да събират други данни за купувачите, освен тези в касовите бележки, които евентуално ще им изпращат по електронен път. „Пазаруващите могат да сметат това за подобно на типичните кадри от охранителните камери“, обясняват от Amazon. 

Коментари: 0