Спестяване всеки ден vs. отделяне на голяма сума месечно

Хората са четири пъти по-склонни да спестяват всеки ден, вместо да отделят голяма сума всеки месец, показва проучване

Спестяване всеки ден vs. отделяне на голяма сума месечно

Снимка: Pixabay

1372 ~ 1 мин. четене

Хората са четири пъти по-склонни да започнат да спестяват, ако се съсредоточат върху отделяне на 5 долара всеки ден вместо по 150$ месечно. Въпреки че крайният резултат е един и същ, показва проучване на учените от Калифорнийския университет Шломо Бенарци и Хал Хершфийлд, съвместно със Стивън Шу от университета в Лондон, пише CNBC.

Според изследователите причината за тези резултати е фактът, че хората са по-склонни да разглеждат по-големите месечни спестявания като невъзможни за разлика от дневните. Да „загубиш“ 5 долара е по-привлекателно, защото звучи някак по-малко. „Загубата“ на 150 долара е доста по-болезнена чисто на психологическо ниво.

Пестенето на малки суми всеки ден може е добра тактика за събиране на пари, които да се използват за по-голяма инвестиция в бъдеще или при непредвидени разходи. Експерти съветват да внимавате при спестявания или инвестиции. Защото най-важното е да следите редовно салдата на банковата си сметка, за да не превишават нейните салда, когато отделяте пари от нея.

Коментари: 0