Безос прави за минута колкото едно семейство за година и половина

Дори и в най-лошия си ден от годината

Безос прави за минута колкото едно семейство за година и половина
2018-а година донесе толкова богатство на Джеф Безос, че той прави повече пари в минута, отколкото средното американско домакинство прави за година и половина.

Той също така прави повече от най-нископлатените си служители - на пълно работно време, на непълно работно време, временни или сезонни - за две години и единадесет месеца.

В началото на 2018 г. нетното състояние на главния изпълнителен директор на Amazon надмина 12-цифрения бенчрмарк и когато годината приключи, той ще завърши с приблизително 132 милиарда долара. 

Безос вече е един и половина пъти по-богат от втория най-богат човек на земята - Бил Гейтс, когото изпревари за пръв път по богатство преди година и половина.

Базовата заплата на Безос е скромните 81 840 долара, а пълната му компенсация (която включва неща като пари за сигурност и обезщетения) е $1 681 840. Но богатството му се дължи на деля от 16% от акциите на Amazon, които притежава, които днес струват около 125 млрд. долара.

Ако сравните богатството на Безос (включително неговите активи) със заплатите на неговите служители, се оказва, че той печели повече пари за 10 секунди от изкараното от половината от служителите на Amazon за цялата 2017 г. Средната заплата на служител на компанията за 2017 г. е $28 446.

Добри и лоши дни

На 4 септември 2018 г., когато нетното състояние на Безос удари своя пик и възлезе на 168 млрд. долара, за минута той е имал доход от $160 000. Служителите му на минимална заплата биха имали същия доход за 5 години работа.

На 2 януари, когато неговото нетно богатство е най-ниско за цялата 2018 г., доходът му в минута е $67 790 за минута - сума, която най-нископлатените му служители изкарват за повече от две години.

Дори в най-лошия си ден, на 26 октомври, когато бе отчетен най-големия спад на фондовия пазар в САЩ и загуби 11 милиарда долара (7,5% от нетното си богатство), Безос е можел да спи спокойно, знаейки, че средно е правил по 87 500 щатски долара за минута.

Средният доход на домакинство в САЩ е $60 336 годишно, по официални статистически данни. Което означава, че на едно средно семейство в страната ще е необходима година и половина, за да изкара колкото прави Безос за еднаминута.

За цялата 2018 г. Безос е добавил 46 млрд. долара към личното си състояние, което е средният годишен доход на 762 397 американски домакинства.
Коментари: 0