Безработицата пречи на Тайланд да посреща туристи

От началото на пандемията са съкратени 1.45 млн. работни места в туризма

Безработицата пречи на Тайланд да посреща туристи

Снимка: Pixabay

828 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Тайланд е загубил около 1.45 млн. работни места в туризма по време на пандемията от коронавирус, включително 400 000 през първото тримесечие на 2021 г., предава правителствения орган по туризъм на Тайланд (TAT), цитирана от Reuters. Страната се подготвя отново да посрещне туристи през юли, но има опасения, че липсата на персонал ще се окаже проблем.  

В петък министърът на туризма Пипат Ратчакитпракан заяви, че туристите, които са били ваксинирани срещу коронавируса, ще могат да посетят остров Пукет от 1 юли. Новината предизвика масови резервации и страната започна да връща надеждите си за икономическо възстановяване и работа до нива от преди пандемията, в рамките на тази година.

Липсата на персонал в хотелите, заведенията и студията ще бъде предизвикателство. Бизнесът все още няма възможност да наеме обичайният си брой служители и това ще окаже влияние върху обслужването, което може да се окаже фатално“, се казва в съобщението на TAT.

Туризмът е ключов двигател за растежа на Тайланд, като обикновено представлява 11-12% от брутния вътрешен продукт на страната. По данни на групата преди пандемията около 4.5 млн. души са работили в сектор туризъм от обща работна сила в страната 38 млн. души.

Прогнозите са, че през 2021 г. в Тайланд ще пристигнат около 3 млн. туристи, което е далеч от очакванията на TAT за 6.5 млн. През 2020 г. чуждестранните туристи в страната са били едва 6.7 милиона в сравнение с близо 40 млн. през 2019 г., които са похарчили над 1.91 трлн. бата (61.24 млрд. долара).

Прогнозираните разходи от чуждестранни туристи за тази година са за едва 156 млрд. бата (5 млрд. долара).

Коментари: 0