Проблемът с чиповете застигна и домакинските уреди

Глобалната криза вече удря и производителите на бяла техника

Проблемът с чиповете застигна и домакинските уреди

Снимка: Unsplash

2756 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Глобалният недостиг на чипове, който разтърси автомобилните компании и изстиска запасите на производителите на потребителска електроника, сега застигна още една ниша. Производителите на домакинските уреди също не смогват да отговорят на търсенето, алармира президентът на Whirlpool Corp в Китай, цитиран от Reuters.

Недостиг на чипове

Базираната в САЩ компания, една от най-големите за бяла техника в света, изостава от износа за Европа и Съединените щати от Китай с около 25% през някои месеци, каза Джейсън Ай пред Reuters.

Това е перфектна буря“, посочи той в кулоарите на Appliance and World Electronics Expo. "От една страна, трябва да задоволим вътрешното търсене на уреди, от друга - сме изправени пред експлозия от поръчки за износ. Що се отнася до чиповете, за тези от нас в Китай това (недостигът) беше неизбежно“, добави Ай.

Компанията се бори да осигури достатъчно микроконтролери – базови процесори, които захранват над половината от нейните продукти, включително микровълнови, хладилници и перални машини.

Въпреки че недостигът на чипове засегна редица доставчици от висок клас като Qualcomm Inc, той възниква и остава най-тежък при определен тип технологии, например управление на захранването, каквото се използва в автомобилите.

Недостигът на чипове започна да се усеща сериозно в края на декември. Той бе причинен отчасти заради погрешните изчисления на производителите на автомобили, които бяха изненадани от бума в търсенето на смартфони и лаптопи, задвижен от пандемията. Това принуди играчи в сектора като General Motors да намалят производството.

Кризата се задълбочи дотолкова, че на практика всяка компания, която използва чипове в продуктите си, се оказва засегната. Недостигът на при домакинските уреди не е само при Whirlpool. Hangzhou Robam Appliances Co Ltd, китайски производител на бяла техника с над 26 000 служители, също е трябвало да забави пускането на нов модел печки от висок клас с четири месеца, тъй като не е могъл да си набави достатъчно микроконтролери.

„Повечето от нашите продукти вече са оптимизирани за интелигентна домашна употреба, така че, разбира се, се нуждаем от много чипове“, каза Дан Йе, маркетинг директор в Robam.

По думите му компанията е открила, че е по-лесно да доставя чипове от Китай, отколкото от чужбина. Ситуацията е накарала ръководството да преоцени бъдещите доставки. „Чиповете, които използваме в нашите продукти, не са най-модерните. Вътрешните чипове могат да задоволят напълно нашите нужди.“

Маржовете на печалба във фирмите за бяла техника, които вече са надолу, се свиват допълнително заради последиците от недостига.

Робин Рао, директор на отдела за планиране на китайската Sichuan Changhong Electric Co Ltd, заяви, че продължителните цикли на подмяна на уреди, съчетани с интензивна конкуренция и забавяне на пазара на недвижими имоти, отдавна поддържат маржа на печалбата тънък.

Но поради тези основни компоненти и чипове, капиталовите ни разходи по веригата на доставки са се увеличили.“

За да се справи с недостига на микропроцесори и чипове с флаш памет, Dreame Technology – марка прахосмукачка, финансирана от Xiaomi – намали маркетинговия си бюджет и нае допълнителен персонал само за управление на отношенията с доставчиците.

Dreame също е похарчил няколко милиона юана, за да тества чипове, които биха могли да служат като алтернатива на тези, които обикновено използва, допълни Франк Уанг, маркетинг директор на компанията.

„Работим за по-задълбочен контрол върху нашите доставчици и дори инвестирахме в няколко“, каза той.

Коментари: 0