Безработните заради кризата в САЩ вече са почти 43 милиона

11-а поредна седмица безработните са милиони

Безработните заради кризата в САЩ вече са почти 43 милиона

Работник подготвя отварянето на магазин в Ню Йорк

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене
Милиони американци отново са подали молби за безработица миналата седмица, съобщава CNN. Точната цифра за седмицата е 1,9 милиона нови безработни, според американското министерство на труда. 

Вече повече от една четвърт от работната сила - 42,6 милиона души - са останали без работа от началото на пандемията, която направо опустоши пазара на труда в САЩ.

За 11 поредни седмици новите молби за безработица са в милиони бройки. Преди пандемията министерството на труда никога не е отчитало седмична безработица в рамките на милион души, допълва CNN.

Първоначалните искове за безработица намаляват с всяка изминала седмица през последните 10 седмици, откакто отбелязаха рекордната цифра от 6,9 милиона през последната седмица на март. Въпреки това броят на новите молби за миналата седмица е по-висо от очакванията на анализаторите. 
и това не е добър знак за възстановяването, на което всички се надяват.

Вторичните искания, т.е. за обезщетения за поне две седмици, нарастват до 21,5 милиона, което е леко увеличение спрямо седмицата преди това. Икономистите очакваха спад на този показател.
Подкрепи Economic.bg