Безверижното бъдеще на велосипедите

Компания представи революционна система на задвижване

Безверижното бъдеще на велосипедите
10042 ~ 1 мин. четене

Компанията CeramicSpeed показа прототип на футуристично изглеждащ велосипед с революционна нова система на задвижване. Тя обещава по-добри показатели на скоростта и ефективността на колоездачите, пише Digital Trends.   Новата система се нарича DrivEn и е разработена съвместно с департамента по машинно инженерство на университета в Колорадо. 

Иновативният колянов вал премахва традиционното верижно задвижване, заменяйки го със система, използваща 21 на брой керамични лагера. Те успяват да прехвърлят мощността, генерирана от педалите, чрез зъбни колела отпред и отзад. 

Механизмът на практика намалява броя на движещите се части, ограничавайки триенето. За сравнение веригата има осем точки на триене, което намалява ефективността. Иновативната система има едва две такива и това означава, че мощността от въртенето на педалите се предава директно към велосипеда и придвижването му напред. 
 
С прости думи това води до по-висока скорост, генерирана с по-малко енергия.  Няма яснота кога DrivEn ще може да се появи на пазара. Тя обаче е пример за това, че вело индустрията съвсем не си почива, а напротив – мисли технологично и иновационно.  

Подкрепи Economic.bg