Биопроизводителите настояват за оставката на министъра на земеделието

Те излизат на протест на 9 април заради кризисната ситуация в сектора

Биопроизводителите настояват за оставката на министъра на земеделието
1128 ~ 4 мин. четене

От Българска асоциация биопродукти поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. В писмо до премиера Бойко Борисов представителите на организацията настояват всичкки довели до безпрецедентната ситуация на репресии и война със сектора, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР, да понесат отговорност.

На 9 април от Асоциацията ще излязат на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите в 11 часа и обявяват, че са в готовност да продължат протестните действия до предприемане на конкретни действия от страна на администрацията.

„Обръщаме се към Вас със силно възмущение от случващото се в сектора „Биологично земеделие“ през последните няколко месеца. Министерството на земеделието, храните и горите предложи промени в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС и публикува нова наредба за биологичното производство (Наредба №5 от 3.09.2018г.)”, пишат експертите.

От съобщението става ясно, че с тези промени са въведени „невиждани никъде по света изисквания към био производителите и фирмите, които ги сертифицират”, както и жестоки санкции, които сертифициращите фирми са задължени да наложат без значение дали производителят е виновен или не. В резултат от тези промени българските био производители са поставени в ситуация да плащат за лабораторни анализи, които не доказват нищо и да бъдат в постоянен риск от отнемане на сертификата дори без да имат вина.

От Асоциацията са търсили диалог с Министерство на земеделието, но въпреки обещанията им, в дните, в които са очаквали резултат срещи и промяна в нормативната база, МЗХГ отнема разрешителните за работа в страната на две от контролиращите лица, опериращи в България.

На 1 февруари 2019 австрийската компания „Аустриа Био Гаранти“ загуби лиценза си, на клиентите им беше даден срок от 12 дни да си намерят друга сертифицираща фирма. Миналата седмица на 28 март същата съдба сполетя и „Кю сертификейшън“ – една от първите сертифициращи фирми в България, с 16 годишен опит и много добър авторитет. Същият ден вечерта в извънработно време служители на МЗХГ са се обаждали по телефона на техните клиенти да ги предупредят да си търся друга сертифицираща фирма. Много биофермери, клиенти на „Кю сертификейшън“ АД са получавали обаждания от новосъздадени контролиращи лица /получили разрешение за дейност през 2018 г./ още преди официално да бъде съобщена новината за непродължаване на лиценза, като са били предупреждавани за предстоящата ситуация и са получавали предложения за бързо сключване на нов договор. Фирмата получава заповедта, подписана от Министър Порожанов пет дни по-късно – на 1 април. До момента Министерството не е излязло с официално съобщение каква е причината за отнемане на лиценза, но от фирмата са категорични, че посочените несъответствия в доклада от проверката са несъществени и формални. Никога не са имали забележки по същество, по начина на провеждане на инспекциите. Общо над 900 производители бяха поставени в патова ситуация само за два месеца.

„Г-н министър-председател, някой лудува в Министерството на земеделието, горите и храните на гърба на био производителите, някой насажда страх у сертифициращите фирми, че лиценза им може да бъде отнет без много обяснения. Някой вероятно планира и по-лоши неща, но ние се надяваме подозренията ни да са грешни. Най-лошото е, че всички тези скандали рушат доверието на потребителите в България към качеството на българските био храни и напитки”, пишат в позицията си биопроизводителите.

Всичко това се случва на фона на исканията на Европейска комисия за въвеждане на правила и прозрачност в процеса по сертифициране на българските биопродукти. Последните одити на Европейската комисия и на Сметната палата в България посочиха много слабости - както на процеса по контрол, така и на съответните отдели в Министерство на земеделието и храните и в ДФЗ-РА. В резултат на това средствата, предназначени за подкрепа на биоземеделците са блокирани и не е ясно кога ще се изплатят. Другите плащания, напр. плащания за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци също са редуцирани с 50 % САМО за биофермерите. Вероятно поради същата причина. „Новите колеги биоземеделци нямат никаква възможност да получат подпомагане, тъй като средствата по мярка „Биологично земеделие“ свършиха съмнително бързо в рамките на две години. Но затова пък именно те ще бъдат натоварени с непосилно големи финансови разходи за взимане на проби за пестицидни анализи от всички парцели, които преминават от статус „в преход“ към „биологични“ - мярка, която не се прилага в нито една европейска страна”, пише още в съобщението.

През 2018 г. е бил и първият спад в броя на био операторите на фона на постоянен растеж на сектора в цяла Европа, коментират биопрозиводителите и допълват, че всички те искат стриктен контрол и прозрачност на системата. „Вместо това сме свидетели на произвол от страна Министерство на земеделието и храните, саморазправа с неудобни контролиращи лица, и в същото време затваряне на очите пред лошите практики от страна на всеизвестни в бранша контролиращи лица”.

От Асоциацията настояват за незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и европейските практики. В Консултативната комисия по биологично земеделие (Наредба №5) да бъдат включени представители на всички заинтересовани страни.

Да се създаде спешно Консултативен съвет по биологично земеделие към Министерството за земеделието, храните и горите, който да включва представители на всички заинтересувани страни в системата на биологичното земеделие, да се свиква регулярно и да решава проблемите при максимална прозрачност. Настоява се и за независимо разследване на фактите около отнемането на лиценза на „Кю сертификейшън“ АД.

Коментари: 0