Биоземеделието ще е приоритет на новия министър

Първа задача е стартирането на ПРСР, обяви Десислава Танева на представянето на екипа си

Биоземеделието ще е приоритет на новия министър
244 ~ 3 мин. четене
Биоземеделието, животновъдство и растениевъдство ще бъдат приоритет в работата на новия екип на Министерството на земеделието и храните. Това обяви на пресконференция днес  министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Основните политики, които ще следваме, са за балансирано развитие на модерно земеделие и за пазарно ориентирани и конкурентоспособни производители“, заяви Танева при представянето на политическия си екип. Тя допълни, че предвид неравномерното развитие на отрасъла, сред приоритетите ще са интензивните сектори - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие. „Трябва да стимулираме секторите, които носят по-висока добавена стойност, и тези, които през годините не са били подпомогнати справедливо“, отбеляза Танева. 

„Стартирането на Програмата за развитие на селските райони е основен приоритет за нашия екип – това трябва да се случи възможно най-бързо“, обяви министър Танева. Тя допълни, че се надява до края на годината да има неофициално одобрен документ от Европейската комисия, защото Програмата е обект на огромен интерес от сектора и е основен инструмент за инвестиции и подобряване на конкурентоспособността на техните земеделски стопанства. 

Министър Танева припомни, че Програмата беше изпратена в последния възможен момент – юли 2014 г., и беше върната с над 400 бележки, след всички хвалебствени слова, които слушахме за нея. Екипът на МЗХ ще работи активно и за изготвянето на нови политики, които да осигурят повече заетост в селските райони.

 Сред акцентите в областта на горите ще са намаляването на незаконната сеч, развитието на горските предприятия в обществен интерес и осигуряването на публичен и равен достъп на фирмите при изпълнението на горскостопанските дейности.

 По отношение на безопасността на храните приоритет ще са скъсяването на веригата от производителя до потребителя и прекия достъп на фермерите до пазара. „По този начин ще осигурим за хората най-качествените храни на най-добрата цена“, изтъкна министър Танева.

"МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от „син език“. Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта“, заяви още министър Танева. Тя допълни, че се надява актуализацията на бюджета да стане възможно най-бързо, и че в момента, когато се обнародва в Държавен вестник ще се извършат плащанията на животновъдите.

Министър Десислава Танева обяви, че в работата си ще разчита на открит диалог с всички браншови организации. „Нашето най-голямото желание е да бъдем щедри на изпълнени ангажименти, а не на обещания. Това дава сигурност и прогнозируемост на държавната политика в отрасъла”, допълни още тя.

Заместник-министър ще е доскорошният служебен министър Васил Грудев с ресор "Европейска политика и програма за развитие на селските райони". Другите двама заместници са Цветан Димитров - заместник-министър в правителството на ГЕРБ 2009 - 2013 г., с ресор "Животновъдство, растениевъдство и безопасност на храните", и Георги Костов, също зам.- министър в предишния мандат на ГЕРБ с ресор "Гори".

В политическия кабинет на МЗХ са още Румен Христов, депутат от РБ, който вероятно ще оглави парламентарната Комисия по земеделие и гори. В състава на комисията политиките на новото ръководство на МЗХ се отстояват още от проф. Иван Станков от АБВ и Петър Пертов от Патриотичния фронт.

Началник на кабинета е Любен Татарски от ГЕРБ, парламентарен секретар - Светослав Костов, а новият медиен съветник в МЗХ е Ася Таскова.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg