Бизнесът иска да дава стипендии на студенти от дефицитни специалности

Те ще получават по 350 лв. на месец, предвижда проект на МС

Бизнесът иска да дава стипендии на студенти от дефицитни специалности

Снимка: Economic.bg

350 лв. на месец стипендия ще получават студентите от специалности, в които има недостиг на кадри за българския бизнес. Това предвижда проект на правителството. Студентите в замяна ще имат задължение да работят в България между 3 и 7 години след завършване на висшето си образование. 

"Предприятията могат да отменят държавата във финансовото подпомагане на висшистите, ако в програмата бъдат включени специалности, от които бизнесът се нуждае", смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

По думите му стипендии ще бъдат обявени в такива дефицитни специалности още от първи курс, не от трети. По този начин в тях ще се привлекат повече кандидат-студенти. След втори или трети курс бизнесът ще замести държавата в плащането им, или ще надгради тези стипендии, като даде възможност на студентите да се реализират не просто в страната, а в конкретно предприятие.

"Така частично ще се преодолее проблемът на бизнеса с липсата на кадри по определени специалности. Висшистите, получаващи такава месечна стипендия, ще остават в страната поне няколко години след завършване на образованието си", коментира Велев. 

"Ако студентът приема да получава не символична стипендия, срещу което да работи известно време при платеца на тази стипендия - това е негово решение, това не е заробващо условие. Нещо повече - той може да намери много по-добре платена работа на друго място, в друго предприятие или в друга страна. Тогава просто трябва да върне тези пари със съответната лихва", допълва председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Според него основният дефицит на кадри е не в администрацията, а именно в индустрията.

Коментари: 0