Бизнесът вече се стряска от ръста на заплатите

България се движи към достигане на пълна заетост, което ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места

Радослав Радев, изпълнителен директор на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“:

Бизнесът вече се стряска от ръста на заплатите

„България се движи към достигане на пълна заетост, което ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места“. Това заяви Радослав Радев, изпълнителен директор на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД. 

„От друга страна, продължава ускоряването на увеличенията на възнагражденията. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността. Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата, въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна. Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност. Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна“, обясни Радев.

„На локално ниво, миналата година мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата“, каза Радослав Радев.

„Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД залага в плановете си за 2019 г. ръст спрямо миналата година. Компанията отчита една от най-успешните бизнес години в региона през 2018 г., което важи и за цялата R & M Group. Това не се дължи толкова на бизнес конюнктурата в България, колкото доброто позициониране на фирмата на международните пазари.

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент, посочи Радослав Радев. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др.) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година. Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнесът ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. „Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от същия период на миналата година, но през втората половина на 2019 г. може да се усети забавяне в растежа“, подчерта Радев. „Оптимисти сме, че ние ще компенсираме с по-високи продажби в други региони на света – например Близкият Изток, Азия, но и в САЩ“.

Бизнесът на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД не е толкова зависим от Брекзит поради глобалната настройка. „Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, е че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача“, допълни Радев. Според него има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Той се надява двете страни да стигнат до общо решение.

„Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД е част от международната група Райхле Груп (Reichle Group), която работи в повече от 40 страни. Компанията е основана през 1964 г. и е в топ 3 в сектора в Европа и Средния изток. Продуктите се използват за изграждане на офисни мрежи, центрове за данни и публични мрежи. В България има още една фирма от групата. Търговското дружество "Р и М България" ЕООД, основана през 2007 г., предлага портфолио от висококачествени продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни. Компанията оперира на 12 пазара в Югоизточна Европа, ръководени от офиса в София, и разполага с висококвалифицирани експерти в областта на мрежовото оборудване.
Коментари: 0