Близо 1 млрд. лв. годишно стига контрабандата на горива

Загубите за бюджета са 700-800 млн. лв. на година

Близо 1 млрд. лв. годишно стига контрабандата на горива
192 ~ 2 мин. четене

Контрабандата на горива стига почти 1 млрд. лв. годишно, твърдят експерти от бранша. По данни на Министерство на финансите около 30% от търговията с нефтени продукти са в сивия сектор. Загубите за бюджета стигат 700-800 млн. лв. годишно.

Проблемът у нас става все по-масов, тъй като на редица бензиностанции се продава съмнително гориво, за което не се плащат ДДС и акциз. Държавата няма система за контрол на митнически складове.

Вносът на горива у нас е с 40% пазарен дял в потреблението, а производителите в България осигуряват 60%, сочат данни на НСИ. Приходите от данъци, събрани от вносители, е 380 лв., а от производителите – над 1,2 млрд. лв., пише „24 часа“.

Един от проблемите в сектора с търговията на нефтени продукти е двойният стандарт с контрола върху митническите и данъчните складове, откъдето горивото тръгва към пазара. От Българската петролна и газова асоциация от месеци предупреждават за липсата на измервателни уреди в митническите складове, което е предпоставка за внос на контрабандни горива.

За бизнесмените от бранша не е тайна, че танкери с контрабандно гориво зареждат цистерни по тези складове, а държавата не контролира продукцията и не събира данъци и акцизи.

За разлика от митническите складове, откъдето се разпределя контрабандното гориво, данъчните складове се контролират както с електронни уреди, така и с присъствието на митнически служители.

Друг проблем, свързан с контрабандата на горива, идва от Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция “Митници”. Тя има за цел да следи само данъчните складове, но удобно пропуска митническите складове на вносителите, откъдето минава контрабандата на гориво със съмнително качество.

От октомври насам прокуратурата проверява работата на митническата система за събиране на акцизи. Съмненията са, че БАЦИС не регистрира данни за задължени лица или те умишлено са заличавани. По преписката има данни, че сравняването на количества от входно-изходните измервателни уреди не съвпада с декларираните от много търговци.

Подкрепи Economic.bg